Γράφει ο Ντούρος Ι. Βασίλειος*

Ο σκοπός της δουλειάς μου είναι να παρέχω έμπειρη ψυχιατρική φροντίδα μέσα σε συνθήκες εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης. Να συνεργαστούμε στη θεραπεία ώστε να πετύχουμε γρήγορη ανάνηψη και να αναπτύξουμε την ικανότητα, τις δεξιότητες και την ευελιξία που χρειάζονται για να χειριστούμε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής.

Το πώς και το τι οδηγάμε δείχνει κάτι από την προσωπικότητά μας;

Κυρίως δύο παράγοντες καθορίζουν πως συμπεριφέρεται κάποιος πίσω από το τιμόνι, η διάθεση του σε εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά και η ψυχολογική του σύνθεση γενικότερα.

Σίγουρα όλοι μας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όταν κάποιος αισθάνεται θυμωμένος, οδηγάει με πιο επιθετικό τρόπο. Ένα χαρούμενος άνθρωπος συνήθως οδηγά γρήγορα, ενώ ένας καταθλιπτικός αργά. Επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να διοχετεύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα με όποιον τρόπο βρουν εύκαιρο, νιώθουν καλύτερα όταν κατευθύνουν το θυμό τους σε άλλους οδηγούς στο δρόμο.

Η διάθεσή μας λοιπόν εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές στον τρόπο οδήγησης, αλλά το πώς οδηγάμε τον περισσότερο καιρό καθορίζεται από τις προσωπικότητές μας.

Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το στυλ οδήγησης:

Η ανάγκη για έλεγχο. Αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη για έλεγχο γενικότερα (control freaks), είναι αυτοί που θα συμπεριφερθούν πιο επιθετικά σε άλλους οδηγούς, όταν οι τελευταίοι τους αναγκάσουν να κάνουν κάτι που οι πρώτοι δεν επιθυμούν. Αν π.χ. ένας οδηγός κάνει από πίσω σήμα με δυνατά φώτα σε κάποιον με μεγάλη ανάγκη για έλεγχο, ώστε ο δεύτερος να επιταχύνει ή να κάνει δεξιά, τότε ο τελευταίος μάλλον δε θα το κάνει.

Διογκωμένο Εγώ. Οδηγοί με διογκωμένο Εγώ σπάνια επιτρέπουν σε κάποιον να τους προσπεράσει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να οδηγούν πολύ ήρεμα, μέχρι κάποιος να τους προσπεράσει με τρόπο που θα τους ενοχλήσει. Επειδή νιώθουν ότι αξίζουν περισσότερο από τους άλλους, δε θα δεχτούν να βρίσκονται «στη δεύτερη θέση», και για αυτό θα τους δούμε συχνά να αρχίζουν να κάνουν «κόντρες» με αυτούς που τους προσπέρασαν.

Αίσθημα κατωτερότητας κι εύκολες νίκες. Πολλοί από τους οδηγούς που αρχίζουν «κόντρες» στο δρόμο με άλλους, νιώθουν κατώτεροι. Έτσι βλέπουμε συχνά έναν οδηγό που οδηγάει ένα παλιό αυτοκίνητο, να προσπαθεί να παραβγεί με ένα καινούργιο σπορ αμάξι. Θέλει να νιώσει ανώτερος απέναντι σε αυτόν που οδηγά το καινούργιο αυτοκίνητο, επειδή ήδη νιώθει κατώτερος απέναντί του. Έτσι θα πετύχει «μια εύκολη νίκη» για τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που δεν έχουν πετύχει σπουδαία επιτεύγματα στη ζωή τους. Όταν κάποιος αποτυγχάνει να ικανοποιήσει την ανάγκη του για επιτυχία με άμεσο τρόπο, αρχίζει να αναζητά «εύκολες νίκες» ώστε να ικανοποιήσει την ίδια ανάγκη του με άλλο τρόπο.

Επιθετικότητα. Οι επιθετικοί άνθρωποι είναι αυτοί που μαθαίνουν ότι η βία είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούν μια διαμάχη. Προτιμούν συνήθως μεγάλα και δυνατά αυτοκίνητα, ίσως και φορτηγά, επειδή ξέρουν ότι με τη δύναμη μπορούν να «επιβληθούν» στους άλλους οδηγούς και να τους κρατάνε σε απόσταση. Θέλουν να διατηρούν την ταυτότητα του «επικίνδυνου» επειδή έτσι νιώθουν ότι αξίζουν περισσότερο.

Υπερβολική προσοχή και αντίθετα οι ριψοκίνδυνοι. Υπάρχουν άτομα που οδηγούν υπερβολικά προσεκτικά. Δεν παραβιάζουν ποτέ το όριο ταχύτητας, πάντα φορούν ζώνη ασφαλείας, ποτέ δεν κάνουν «κόντρες». Αυτοί οι άνθρωποι και στην ζωή τους συνολικά είναι υπερβολικά προσεκτικοί. Κι αντίθετα υπάρχουν και αυτοί που δεν ακολουθούν τους κανόνες, και θα τους δει συχνά κάποιος να οδηγούν χωρίς δίπλωμα, δεν υπακούν στον ΚΟΚ και οδηγούν απερίσκεπτα.

Αυτοκίνητα και Προσωπικότητα

Όλοι όσοι ερωτώνται γιατί αγόρασαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο τους, θα απαντήσουν «λόγω των τάδε προδιαγραφών» ή λόγω μάρκας (εφόσον οικονομικά δεν είχαν μεγάλο περιορισμό). Στην επιλογή τους όμως καθοριστικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα.

Οδηγοί 4x4: αυτοί που οδηγούν τέτοια αυτοκίνητα, δε θέλουν να σε προσπεράσουν, θέλουν να σου επιβληθούν. Περνάνε το μήνυμα «βγες από το δρόμο μου ή θα σε σμπαραλιάσω». Είναι πιο επιθετικοί κι ανταγωνιστικοί σαν χαρακτήρες.

Οδηγοί sedan: είναι ισορροπημένα και πρακτικά άτομα. Αν όμως το sedan τους είναι πολύ ακριβό, αυτό δείχνει μια εμμονή με το status και την επίδειξη, θέλει να τον θεωρούν οι άλλοι σαν «υψηλής κοινωνίας» άτομο.

Οδηγοί μικρών αυτοκινήτων: είναι άτομα που δε θέλουν να επιδεικνύονται, και γενικότερα είναι πρακτικοί άνθρωποι. Συχνά επίσης είναι ευαίσθητοι και αποζητάν τη στοργή των άλλων.

Οδηγοί σπορ αυτοκινήτων: πρόκειται για άτομα που τους αρέσει να ρισκάρουν και να επιδεικνύονται. Θέλουν όλοι να τους παρατηρούν και πιστεύουν πως είναι επιτυχημένοι. Κι αν ο οδηγός σπορ αυτοκινήτου είναι κάποιας ηλικίας, αυτό δείχνει ότι φοβάται να μεγαλώσει, παλιμπαιδίζει, ή περνά κρίση μέσης ηλικίας.

Χρώμα Αυτοκινήτου και Προσωπικότητα

ΜΑΥΡΟ: το προτιμούν αρχηγικά άτομα, που δεν μπορεί εύκολα να τα χειριστεί κάποιος, και περιβάλλονται από μυστήριο (ένα μέρος της προσωπικότητάς τους το κρύβουν). Είναι ανταγωνιστικά άτομα, κάποιοι ερευνητές τους χαρακτηρίζουν επιθετικούς, και συχνά παθαίνουν ατυχήματα.

ΣΚΟΥΡΟ ΜΠΛΕ: είναι πιστά, ήρεμα και πρακτικά άτομα που οδηγούν προσεκτικά συνήθως.

ΚΟΚΚΙΝΟ: έχουν μεγάλη ενεργητικότητα, οδηγούν γρήγορα, τους αρέσει να επιδεικνύονται και να τραβούν την προσοχή των άλλων.

ΜΩΒ: είναι περίεργη επιλογή για χρώμα αυτοκινήτου, συνήθως το άτομο που επιλέγει μωβ αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερος και δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη των άλλων.

ΛΕΥΚΟ: δείχνει αθωότητα κι αγνότητα γενικά αλλά σαν επιλογή αυτοκινήτου δείχνει εξωστρεφή άτομο που αναζητά να αναρριχηθεί σαν κοινωνικό status.

ΠΡΑΣΙΝΟ: δείχνει ήρεμη προσωπικότητα και ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

ΚΙΤΡΙΝΟ: δείχνει αισιοδοξία

ΑΣΗΜΙ: συνήθως το επιλέγουν ήρεμοι και ψύχραιμοι άνθρωποι. Πιο σπάνια εμπλέκονται σε ατυχήματα.

(*) Ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, στρατιωτικός ιατρός, Υποδ/ντης Ψυχιατρικής Κλινικής 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις