ΕΛΛΑΔΑ. Οι δασικές πυρκαγιές και ο παρατεταμένος καύσωνας σημάδεψαν το καλοκαίρι του 2021 και φαίνεται πως ήδη έχουν χαραχθεί στη μνήμη των πολιτών ως δραματικές περιβαλλοντικές καταστροφές. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτεινόμενων απαντήσεων στην ερώτηση της δημοσκόπησης του Act for Earth, οι επιλογές «δασικές πυρκαγιές» και «καύσωνας» συγκέντρωσαν το σύνολο των απαντήσεων, ενώ αντίθετα η κακοκαιρία «Μπάλλος» με τις σφοδρές πλημμύρες και η «Μήδεια» με τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις ακόμα και στα παράλια της Αττικής, δεν συγκέντρωσαν καμία απάντηση.

Αναλυτικά, τέθηκε στους αναγνώστες το εξής ζήτημα: «Το σημαντικότερο περιβαλλοντικό γεγονός του 2021 στην Ελλάδα ήταν:» και οι απαντήσεις συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

  • Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 87,2%
  • Οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες της κακοκαιρίας «Μπάλλος» 0%
  • Η κακοκαιρία «Μήδεια» με τις σφοδρές χιονοπτώσεις 0%
  • Ο καύσωνας του καλοκαιριού με τα ρεκόρ θερμοκρασιών 12,8%

Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες δηλαδή θεωρούν πως οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και άφησαν πίσω τους τα περισσότερα καμένα στρέμματα εδώ και δεκαετίες, χαρακτήρισαν τη χώρα μας από περιβαλλοντική άποψη. Ας μην ξεχνάμε πως το 2021 ήδη από τον Μάιο είχαμε την πρώτη τεράστια δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και ακολούθησαν φωτιές που έθεσαν σε κίνδυνο χωριά ολόκληρα και κατέκαψαν καταπράσινα δάση στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια.

Οι περισσότερες και χειρότερες από τις πυρκαγιές αυτές ξέσπασαν στις αρχές Αυγούστου όταν ήδη ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετώπιζε ένα πολυήμερο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ που ενέτειναν τις συνθήκες πυρκαγιάς και συνετέλεσαν στην ταχύτερη εξάπλωσή της σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2021 κατατάσσεται ως μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά τη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας. Με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στην Ελλάδα 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Η συγκεκριμένη «επίδοση» είναι η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020.

Κατά το 2021 καταγράφηκε επίσης η χείριστη επίδοση σε ό,τι αφορά τη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο δείκτη να υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα ανά συμβάν, όταν κατά τα προηγούμενα 13 έτη (2008 - 2020) o αντίστοιχος μέσος όρος ήταν κοντά στα 500 στρέμματα ανά συμβάν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις