Ο γάμος ομοφύλων ή γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ατόμων θεωρείται ο γάμος δύο ατόμων του ίδιου φύλου, που έχει επιβεβαιωθεί από αστική ή θρησκευτική τελετή. Το δικαίωμα τέλεσης γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία την 1η Απριλίου 2001. Το 2023, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εκτελείται και αναγνωρίζεται νόμιμα σε 35 χώρες (σε εθνικό επίπεδο ή σε ορισμένες δικαιοδοσίες):

Αντίθετα, 33 χώρες (το 2021) έχουν ορισμούς για γάμους στα συντάγματά τους που αποτρέπουν τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, οι οποίοι θεσπίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ως προληπτικό μέτρο.

Ορισμένες άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει συνταγματικά τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος γενικά ερμηνεύεται ως απαγόρευση γάμου ομοφυλόφιλων.

Η εφαρμογή του νόμου περί γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου ποικίλλει ανάλογα με τη δικαιοδοσία και έχει προκύψει μέσω νομοθετικής αλλαγής στο νόμο περί γάμου, δικαστικές αποφάσεις που βασίζονται σε συνταγματικές εγγυήσεις ισότητας, αναγνωρίζοντας ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων επιτρέπεται από τον ισχύοντα νόμο περί γάμου και με άμεση λαϊκή ψήφο (μέσω δημοψηφισμάτων και λαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών).

Τελικά, στην Ελλάδα τι θα ισχύσει; Ποια είναι η γνώμη σου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ποιος πρέπει να έχει την κύρια αρμοδιότητα;

  • 53%
  • 32%
  • 16%
38 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί