ΕΛΛΑΔΑ. Ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Αντώνιος Κλάψης, μίλησε λίγες ημέρες μετά την θλιβερή επέτειο μνήμης των Ιμίων του 1996 για το τι μας δίδαξε ως χώρα και ως ελληνική διπλωματία η Ελληνοτουρκική κρίση των Ιμίων και ποια πρέπει να είναι τα εργαλεία μας, απέναντι στην ρητορική και πολιτική στην γείτονα χώρα.

Η στάση και τα εργαλεία της ελληνικής διπλωματίας:

«H Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διπλωματικά ερείσματα την ρητορική και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά παράλληλα πάντα και με την αποτελεσματική ενιαία αποτρεπτική και αμυντική ισχύ και αυτό ίσχυε ανέκαθεν, απ' όλες τις κυβερνήσεις και αν θέλετε ακόμα και πιο παλιά απο την εποχή του Θουκυδίδη ακόμα και δεν μπορούμε ως χώρα να το ξεχάσουμε ή να το αγνοήσουμε. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα χρειάζονται και τα δύο τα οποία σας προανέφερα, δηλαδή και διπλωματικά ερείσματα και αμυντική ισχύς».

klapsis.jpg
O Αντώνιος Κλάψης

Το καθεστώς στις βραχονησίδες Ίμια:

«To καθεστώς στα Ίμια δεν έχει αλλάξει από το 1996. Η Ελλάδα ''κληρονόμησε'' το συγκεκριμένο σύμπλεγμα νησιών συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων αυτών απο την Ιταλία, με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει νομικό περιθώριο το οποίο να ευσταθεί, εκ μέρους της τουρκίας να αμφισβητήσει το πλαίσιο αυτής της διεθνούς συνθήκης. Η οριοθέτηση και οι γραμμές αυτής σε σχέση με τα σύνορα, δεν έχουν αλλάξει απο το 1947 και οι αιτιάσεις αυτές δεν μπορούν να είναι θεμελιωμένες».

Η θέση της Ελλάδας απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις:

«H Eλλάδα αυτό το οποίο κάνει και πρέπει να συνεχίσει να κάνει, ώστε να αντιμετωπίσει την Τουρκική προκλητικότητα είναι η συνδυαστική χρήση της ενεργούς διπλωματίας με την αμυντική ετοιμότητα και ισχύ. Μην ξεχνάμε ότι πέραν των άλλων μπορεί ο Ερντογάν σε αυτή την φάση να θεωρείται το ''μικρότερο κακό'', καθώς σε όλες τις προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις τα τελευταία 50 χρόνια όπως η εισβολή στην Κύπρο, η κρίση του 1976, οι κρίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 80' μέχρι και η κρίση στα Ίμια το 1996, ήταν με παρούσες στην κυβερνητική εξουσία της Τουρκίας κυβερνήσεις που ήταν πιο κεντρώες πολιτικά, εκτός απο κάποιες που ήταν ξεκάθαρα στρατιωτικά καθεστώτα. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι όποιος και να ανέβει στην εξουσία στην γειτονική χώρα, το στρατηγικό δόγμα της χώρας δεν θα αλλάξει όπως και οι διεκδικήσεις της, γιατί η Τουρκία δεν έχει πίεση στο εσωτερικό της μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Συρία και την Μέση Ανατολή ευρύτερα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις