ΣΠΑΡΤΗ. Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» παραχώρησε ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη της πόλης.

Έχοντας ως βασικό όραμά του να φέρει τη Σπάρτη στη θέση που της αξίζει, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, θέτει ως κεντρικούς στόχους την αναβάθμιση των υποδομών (όπως το κολυμβητήριο και το Δημοτικό Στάδιο) και την ανάδειξη του «ανεκτίμητου πολιτιστικού πλούτου» της πόλης. Ο δήμαρχος εστιάζει στην ολοκλήρωση εκκρεμών έργων και την ενίσχυση του τουρισμού αξιοποιώντας αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Μυστράς. Επίσης εργάζεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας και επιδιώκει η πόλη της Σπάρτης να είναι μία από τις καθαρότερες πόλεις της χώρας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου

Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη της Σπάρτης τα επόμενα χρόνια και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Θα σας έλεγα ότι όσο μεγάλο είναι διεθνώς το brand name της Σπάρτης, τόσο μεγάλο είναι και το όραμά μας για την ανάπτυξή της. Θέλουμε η ιστορική πόλη της Σπάρτης να καταλάβει τη θέση που της αξίζει σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με την ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού της πλούτου, αλλά και με την αναγνώριση ότι η σύγχρονη Σπάρτη συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Το μείζον ζήτημα, βεβαίως, που αντιμετωπίζει η Σπάρτη, όπως και κάθε ελληνική πόλη, είναι το θέμα των υποδομών. Δεν σας κρύβω ότι η Σπάρτη διαθέτει, για παράδειγμα, παλαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, θέσαμε ως στόχο την αναβάθμιση και τη βελτίωσή τους και με αργά και σταθερά βήματα πετυχαίνουμε σημαντικές βελτιώσεις. Σας φέρνω ως παράδειγμα το Ματάλειο Δημοτικό Κολυμβητήριο, το οποίο όταν το παραλάβαμε ήταν δυσλειτουργικό και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, να αναστρέψουμε την κατάσταση και να οδεύσουμε στην πλήρη αναβάθμισή του. Ηδη το έχουμε εντάξει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως και το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και άμεσα ξεκινά η ανάπλαση του Δημοτικού Σταδίου Σπάρτης. Και παρότι η δημιουργία μιας νέας αθλητικής εγκατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης ενός σύγχρονου δημοτικού γυμναστηρίου στην περιοχή Αφισσού. Το μείζον θέμα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, εδώ και πολλά χρόνια, είναι τα έργα που γίνονται στο κέντρο της πόλης και μια σειρά από ακόμα εκκρεμή έργα, που δεν έχουν ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματά τους. Εμείς, ως δημοτική αρχή, εργαζόμαστε με σταθερά βήματα για την ολοκλήρωσή τους. Δεν κρυβόμαστε, αλλά αντίθετα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που έρχονται από το παρελθόν και οδεύουμε στο μέλλον, γιατί έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και να πάμε την πόλη μας μπροστά. Να καταστήσουμε τη Σπάρτη μια σύγχρονη πόλη με ανανεωμένες υποδομές και υπηρεσίες που να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Δεδομένης της ιστορικής σημασίας της Σπάρτης, πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε τον τουρισμό και να αναδείξετε ταυτόχρονα την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής;

H Σπάρτη είναι η πολιτιστική και αρχαιολογική της κληρονομιά. Περισσότερο, όμως, είναι μια εμπειρία για τον επισκέπτη, γιατί μπορεί να περιηγηθεί σε μέρη που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Από τα ομηρικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα, μέχρι τον βυζαντινό Μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή. Οπότε, τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης και προβολής αυτής της κληρονομιάς είναι πολύ μεγάλα. Ως δημοτική αρχή είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας Ακρόπολης και του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, παράλληλα με projects που ήδη τρέχουν, όπως, για παράδειγμα, ο αρχαιολογικός χώρος των Αμυκλών, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη της ομηρικής περιόδου. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ανακατασκευής του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, του πρώτου μουσείου της ελληνικής περιφέρειας, που ξεκίνησε να οικοδομείται το 1874, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, που θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης μετά τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα. Ενας ιδιαίτερος για εμάς αρχαιολογικός χώρος είναι η παγκοσμίου φήμης βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, η οποία συγκαταλέγεται στα μνημεία της UNESCO. Οι εργασίες αποκατάστασης των Παλατιών των Δεσποτών βαίνουν προς ολοκλήρωση και θεωρούμε ότι με τα εγκαίνια και την παράδοση των Παλατιών του Μυστρά στο κοινό, τους πρώτους μήνες του νέου έτους, η Σπάρτη και ο Μυστράς θα αποτελέσουν πόλο έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύγχρονη Σπάρτη, επίσης, έχει να προσφέρει πολλές δραστηριότητες στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας με πληθώρα φυσιολατρικών διαδρομών και με προορισμούς που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Αιχμή του δόρατος για το πολιτιστικό μας καλοκαίρι είναι, βεβαίως, το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο με συναυλίες και δρώμενα από μεγάλες παραγωγές. Παράλληλα, στη Σπάρτη διεξάγεται πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, με σπουδαιότερα το Σπάρταθλον και το Spartan Race, αλλά και με δρομικά αγωνίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με όλα αυτά που σας ανέφερα, αλλά και πολλές ακόμη πολιτιστικές δράσεις, φροντίζουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο επ’ ωφελεία όλων των φορέων της πόλης και με αργά και σταθερά βήματα το πετυχαίνουμε.

Ποια είναι η στρατηγική του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης;

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ήδη εδώ και οποιεσδήποτε προσπάθειες αναχαίτισής της φαντάζουν μάλλον ουτοπικές. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να προσαρμοστούμε στις νέες κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται, με ακραίες θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες και φαινόμενα λειψυδρίας, αλλά και εκδήλωση εξίσου ακραίων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες. Ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουμε την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, της οποίας το προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο, διαθέτοντας την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και ένα σύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων με ιδιόκτητα drones, για την άμεση και επιτυχή αντιμετώπιση περαστικών, είτε πρόκειται για ενίσχυση των πυροσβεστικών αρχών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, είτε για οποιαδήποτε παρέμβαση όπου και όποτε χρειαστεί. Μείζον ζήτημα, βεβαίως, είναι η προετοιμασία για το μέλλον και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε μια παρέμβαση στο μικροκλίμα της Σπάρτης, μέσα από την ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Ηδη έχουμε προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις στα κενά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος δενδροφυτεύσεων, επιλέγοντας δέντρα όπως οι μουριές, οι νεραντζιές και οι χαρουπιές που είναι ανθεκτικές στις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Μάλιστα, για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει εκατοντάδες επιπλέον δενδροφυτεύσεις στα πάρκα και τις παιδικές χαρές της πόλης, αλλά και στις πλατείες κοινοτήτων, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να απολαμβάνουν οι κάτοικοι σκίαση και δροσιά, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Πώς συνεργάζεται ο Δήμος Σπάρτης με τους γειτονικούς δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η συνεργασία του Δήμου Σπάρτης, τόσο με τους γειτονικούς και όμορους δήμους, όσο και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι διαρκής και άριστη. Μοιραζόμαστε κοινά οράματα για την ανάπτυξη της Λακωνίας και θα σας έλεγα ότι διαθέτουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον και μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο που βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας. Ξέρετε, συχνά λέω ότι η Σπάρτη έχει θάλασσα, γιατί η απόσταση, για παράδειγμα, από το Γύθειο είναι μικρή. Οποιοσδήποτε επισκεφτεί τη Σπάρτη έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Γύθειο, τα σπήλαια του Διρού, τη Μονεμβασιά, δηλαδή προορισμούς που ανήκουν σε άλλους δήμους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το καλό της Σπάρτης είναι το καλό όλης της Λακωνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Από τα πρώτα στοιχήματα που θέσαμε ως νέα δημοτική αρχή ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και σήμερα, δύο χρόνια μετά, συγκαταλεγόμαστε στις καθαρότερες πόλεις της χώρας. Ουδείς μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Σπάρτη ήταν πριν από κάποια χρόνια μια πραγματικά καθαρή πόλη. Τα προβλήματα ήταν πολλά, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικών μέσων όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας. Και το επισημαίνω αυτό γιατί η Σπάρτη δεν είναι μόνον η πόλη, είναι και οι κοινότητές της, πολλές από τις οποίες παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης στον τομέα της καθαριότητας, με σημεία που είχαν μετατραπεί σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και υλικών. Σήμερα, με σωστό προγραμματισμό και πολλή δουλειά, έχουμε καταφέρει να πρωτοπορούμε στην καθαριότητα, παρά το γεγονός, όπως συχνά λέω, ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών και των επισκεπτών, φροντίζοντας για την καλαισθησία των πάρκων και των παρτεριών της πόλης. Και αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από απλές κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το κλάδεμα των νεραντζιών στα πεζοδρόμια, τη φύτευση τριανταφυλλιών στα διαζώματα των κεντρικών δρόμων, αλλά και καλλωπιστικών φυτών στα πάρκα και τα παρτέρια και πιστεύουμε ότι η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει και βελτιώνεται διαρκώς.

Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε την τοπική επιχειρηματικότητα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας στον δήμο;

Ως δημοτική αρχή είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους συλλόγους και φορείς της πόλης. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και προσπαθούμε μαζί να δίνουμε λύσεις. Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, λοιπόν, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και είναι αντιληπτό ότι η ενίσχυση του τοπικού επιχειρείν, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε εθνικό επίπεδο, έρχεται μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νεανικής ανεργίας, θα σας έλεγα ότι η Σπάρτη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες πόλεις και κρατά όλο και περισσότερο τους νέους της. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις ευκαιρίες, ώστε οι νέοι μας να έχουν και εργασία και να χαίρονται να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν οικογένειες στον τόπο τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις