ΕΛΛΑΔΑ. Η Τσικνοπέμπτη και το 2024 θα κηρύξει και την έναρξη του ξεφαντώματος της Αποκριάς, μιας και είναι από τις πρώτες μέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, που του δίνουμε και καταλαβαίνει. Τσίκνα από νωρίς το πρωί, «μάχη» για ένα τραπέζι σε κάποια ταβέρνα και «ωδή» στην κρεατοφαγία. Είναι όμως και από τις ημέρες, που οι εργαζόμενοι -ειδικά του ιδιωτικού τομέα- αναρωτιούνται αν συμπεριλαμβάνεται είναι αργία - ή τουλάχιστον αν περιλαμβάνεται στις ανεπίσημες ή «κατ' έθιμο» αργίες όπως ονομάζονται.

Είναι εξάλλου η πρώτη μεγάλη γιορτή μετά από τα Θεοφάνια, που αναγνωρίζεται από τη θρησκεία μας και τιμάται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερο... ζήλο. Στο παρελθόν, τα νοικοκυριά έβγαζαν ό,τι είχε περισσέψει από τα οικόσιτα ζώα που έσφαξαν τα Χριστούγεννα και τα κατανάλωναν ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής.

Ψητό κρέας και άφθονο κρασί είναι μέρος του τελετουργικού που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Αλλά και από κανένα γραφείο, μιας και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν βρει, τα τελευταία χρόνια, το «κόλπο» της ημιαργίας και σχεδόν όλοι παραγγέλνουν τα παραδοσιακά σουβλάκια. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που -εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες- στήνουν οι ίδιοι φιέστα με σούβλες από νωρίς το μεσημέρι.

Πάντως, αργία η Τσικνοπέμπτη δεν είναι. Απλώς στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μια μικρή γιορτή και η μέρα είναι πιο χαλαρή από ότι άλλες.

Πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα 2024 - Τι ισχύει με αργία

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή και κάθε χρόνο η ημερομηνία που πέφτει εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα. Φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιo (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.

Πότε ανοίγει το Τριώδιο

Το Τριώδιο είναι μια κινητή αλλά συγκεκριμένη χρονική περίοδος στον Χριστιανικό ημερολόγιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, μια μέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Η διάρκειά του διαφέρει κάθε χρόνο, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα.

Για το 2024, το Τριώδιο είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 04 Μαΐου, συνολικά 10 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά του συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές και εορταστικές ημέρες, όπως η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του Τριωδίου, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα.

Παραδείγματος χάριν, η Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας, η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα της κρεατοφαγίας, ενώ η Κυριακή της Αποκριάς σηματοδοτεί την τελευταία μέρα κατανάλωσης κρέατος. Κατά την Κυριακή των Βαΐων, συνήθως το τραπέζι φιλοξενεί ψάρια και θαλασσινά, σύμφωνα με την εορταστική παράδοση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις