ΑΙΓΙΝΑ. Ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις 24 Ιανουαρίου 2024, καθώς έχει προκληθεί τεράστιας έκτασης ζημιά, στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης του νησιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις εν μέσω μάλιστα εορταστικού τριημέρου. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αίγινας κ. Σίλα Αλεξίου, μίλησε αναφορικά με την κατάσταση στην Αίγινα και την επιστολή της στο Νίκο Χαρδαλιά.

Από γεωτρήσεις η υδροδότηση του νησιού

«Δυστυχώς στις 24 Ιανουαρίου του 2024, υπέστη μια σοβαρή ζημιά ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης του νησιού που βρίσκεται στον λιμένα και απο τότε η παροχή νερού γίνεται μέσω γεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις αυτές έχουν νερό αμφιβόλου ποιότητας».

Η Σίλα Αλεξίου

Η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλία

«Η αυτοψία και η διάγνωση της βλάβης του αγωγού έχουν γίνει. Διαγνώστηκε από το σχετικό πόρισμα ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη και όχι για δολιοφθορά, απλώς διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση η οποία απαιτεί χρόνο. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια στην επιστολή μας, να προβεί στη αποκατάσταση του αγωγού και η απάντηση ήταν ότι δεν το επιτρέπει η Εισαγγελία, γιατί έχει δεσμεύσει τον χώρο. Θα μπορούσαν να παρακαμφθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες λόγω του ότι το νησί δεν έχει νερό».

Το κόστος της ζημιάς για τις επιχειρήσεις της Αίγινας

«Το νερό το οποίο παρέχεται από τις γεωτρήσεις, πέραν του ότι είναι ακατάλληλο για τα σπίτια και τα νοικοκυριά, αποφέρει ζημιά και στις επιχειρήσεις της Αίγινας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψει πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Προ ημερών μιλούσα με έναν ιδιοκτήτη Ζαχαροπλαστείου εδώ στο νησί, ο οποίος μου είπε ότι η μηχανή παγωτού την οποία έχει στο μαγαζί του κοστίζει 38.000 ευρώ. Αν αυτή χαλάσει λόγο του νερού που παρέχεται από τις γεωτρήσεις, τότε εναντίον ποιου θα στραφεί ώστε να αποζημιωθεί;».

Η στάση και οι ενέργειες του Δημάρχου κ. Ζορμπά

«Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή ενημερώνει, όπως μπορεί να ενημερώσει αλλά δυστυχώς δεν πιέζει την Περιφέρεια. Η ίδια η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσει να αποκατασταθεί η βλάβη μέσω του κατασκευαστή, ο οποίος έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τον αγωγό υδροδότησης ανεξαρτήτως των αιτίων. Είτε αν ήταν δολιοφθορά, είτε αν επρόκειτο για αστοχία του κατασκευαστή - εργολάβου, ο ίδιος είναι αυτός που πρέπει να αποκαταστήσει την ζημιά. Θα πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος ο κατασκευαστής δηλώνει πως είναι έτοιμος και περιμένει σχετικό αίτημα».

Οι πολίτες ζητούν λύση σε όλα τα δημοτικά συμβούλια

«Το συγκεκριμένο θέμα τίθεται προς συζήτηση σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς από την μεριά του ενημερώνει και απαντάει στις ερωτήσεις που του θέτουμε εμείς αλλά και οι πολίτες, καθώς από την ημέρα που έχει προκύψει η βλάβη στην υδροδότηση, έρχονται συνεχώς πολίτες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ώστε να εκφράσουν την αγωνία τους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις