Περαιτέρω απαντήσεις για το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει τη χώρα έδωσε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής τη συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.

H διαδρομή των σωματιδίων της αφρικανικής σκόνης

Μιλώντας αρχικά για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα, κατά τα φαινόμενα, για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο ίδιος.

Aναφερόμενος στη συνύπαρξη νέφους και αφρικανικής σκόνης είπε ότι έτσι επιτείνεται το πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.

Μέχρι πότε θα καλύπτει την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη

Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής είπε ότι η αφρικανική σκόνη θα καλύπτει την Ελλάδα για λίγες ακόμα ημέρες.

«Η κορύφωση είναι σήμερα και αύριο» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε πολύ καλύτερα».

«Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στο φαινόμενο» τόνισε, και στη συνέχεια είπε: «Tο να έχω στο σπίτι συσκευή απολύμανσης του αέρα θα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, που μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Ακολουθεί βίντεο με όσα είπε ο καθηγητής στις νεότερες δηλώσεις του στην εκπομπή «Στούντιο 4»:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις