• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ. Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 εκδικάζεται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας αγωγή του Γεώργιου Μιχαλόπουλου, Προέδρου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και εκδότη της εφημ. «Ελευθερία» και δύο άλλων προσώπων, κατά επτά συνολικά δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Με την εν λόγω αγωγή, ο κ. Μιχαλόπουλος και οι λοιποί ενάγοντες επικαλούνται ότι εθίγησαν από δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος τους, όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γεώργιο Δημητρακόπουλο και ζητούν την καταβολή συνολικά ποσού επτακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ (790.000€) προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί. Την ίδια ημέρα, εκδικάζεται όμοια αγωγή του Γεωργίου Μιχαλόπουλου κατά έξι ακόμα δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με την οποία ζητείται η επιδίκαση επιπλέον ποσού διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000€) για τον ίδιο λόγο.

Μεταξύ των προσώπων που ενάγονται είναι και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Χρήστος Μπεχλιβάνος και πλειάδα δημοσιογράφων μελών των Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ, όπως η Γεωργία (Τζωρτζέλα) Γαϊτανά – Κόσιαβα και ο Σωτήρης Καραμίτζας. Η ως άνω αγωγή μόνο ως στρατηγική αγωγή (SLAPP) μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μέσω αυτής ζητείται η επιδίκαση ενός πραγματικά υπέρογκου για τα οικονομικά δεδομένα των συναδέλφων ποσού, ενώ οι δημοσιογράφοι εγκαλούνται γιατί μετέδωσαν την «είδηση», όπως έχουν υποχρέωση να πράξουν στο πλαίσιο του λειτουργήματος τους και την ίδια στιγμή κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση των προσωπικών δεδομένων του κ. Μιχαλόπουλου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν για μια ακόμη φορά την ανησυχία και διαμαρτυρία τους για το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS), που λαμβάνει διαστάσεις και στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων, εις βάρος των οποίων στρέφονται οι ως άνω αγωγές. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις τονίζουν ότι επιβάλλεται η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης -όπως έχουν ήδη ζητήσει- για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους στρατηγικών αγωγών και καλούν την Πολιτεία να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της Ελλάδας θα ενημερώσουν για την υπόθεση αυτή τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με τις οποίες συντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις