ΕΛΛΑΔΑ. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον των Ελλήνων; Πώς θα είναι η χώρα σε 10 χρόνια; Ποιες θεωρούν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες του 2024 τις πιο σημαντικές αξίες, και ποια είναι τα βασικά συναισθήματα που τους διακατέχουν; Τις απαντήσεις στα παραπάνω, και σε πολλές δεκάδες ακόμα ερωτήματα που αφορούν τις απόψεις των πολιτών της χώρας, επιχείρησε να αποτυπώσει η πανελλαδική, μεγάλη δημοσκοπική έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οποίας ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20/5.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 3.300 Ελληνες και Ελληνίδες άνω των 17 ετών συμμετείχαν τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά στην έρευνα «Τι πιστεύουν οι Ελληνες – 2024», η οποία διεξάγεται από το 2015. Περίπου το μισό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων» είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, με ένα 37% να αξιολογεί ως δεύτερη σημαντικότερη απειλή το δημογραφικό. Το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι το 2034 η Ελλάδα «θα είναι μια χώρα με πολλούς μετανάστες από πολλές χώρες», ενώ το 63% πιστεύει ότι οι πολίτες της θα είναι πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα. Αλλά η ανησυχία των πολιτών για το μέλλον της Ελλάδας είναι έκδηλη ακόμα και στον τρόπο που φαντάζονται το προσεχές μέλλον της. Σε 10 χρόνια από σήμερα, μόλις το 29% των ερωτηθέντων συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον ότι η χώρα θα έχει λύσει πολλά από τα προβλήματά της, 26% συμφωνεί ότι θα είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα, ενώ μόλις 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι μια αξιοκρατική χώρα. Τα τρία κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών της χώρας είναι η ανασφάλεια, η απογοήτευση, και ο θυμός, ενώ πιο σημαντικές αξίες για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες του σήμερα αποτελούν η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια, και η αξιοκρατία. Δεν είναι μόνο θεωρητικής σημασίας η παραπάνω ιεράρχηση. Το 32,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης –μια αύξηση 2% από το 2022–, ενώ το 27,3% δηλώνει ότι η διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοσίου και των θεσμών αποτελεί τον πιο καίριο παράγοντα για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, ποσοστό που βρισκόταν στο 19% το 2022.

Οι πέντε πρώτοι θεσμοί που εμπιστεύονται οι πολίτες της Ελλάδας είναι η οικογένεια –πρώτα από όλα και με δείκτη εμπιστοσύνης 4,3 στα 5–, οι ένοπλες δυνάμεις (3,7), οι επιστήμονες/τεχνοκράτες (3,3), η αστυνομία (2,9) και η εκκλησία (2,7). Η εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό (2,5) είναι λίγο υψηλότερη από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (2,4), και στη Βουλή (2,4) και αρκετά υψηλότερη από την εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα που βρίσκεται στο 1,9, όπως και ο δείκτης εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σχετικά πιο υψηλή είναι η εμπιστοσύνη στους δημάρχους (2,7), και στη δικαιοσύνη, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και στις Ανεξάρτητες Αρχές, ο δείκτης για τα οποία βρίσκεται στο 2,6, λίγο πιο πάνω από τον μέσο του άξονα απόλυτης – καθόλου εμπιστοσύνης.

Αλλά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες της χώρας βιώνουν μια σημαντική κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο σε πολλούς θεσμούς, αλλά και ο ένας στον άλλον.

Στην ερώτηση του αν «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης», ένα συντριπτικό 86,6% δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές μας με τους ανθρώπους». «Οι Ελληνες παραμένουν αρκετά καχύποπτοι κοινωνικά και πολιτικά και μόνος θεσμός που χαίρει πραγματικής εκτίμησης είναι η οικογένεια», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγής Παναγιωτόπουλος, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας από τον Στράτο Φαναρά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, η οποία διεξήγαγε την έρευνα. «Η εμπιστοσύνη μόνο σε συγγενείς αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης και της ανακατανομής του πλούτου», συμπλήρωσε.

Οι Ελληνες πιστεύουν πως οι δύο καλύτεροι σύμμαχοι της χώρας στα εξωτερικά της θέματα είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Ενα 65% θεωρεί θετική τη συνολική αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ 61% πιστεύει ότι στην Ελλάδα, το «κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτος».

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η έρευνα δείχνει πως οι πολίτες της χώρας είναι οικονομικά ανήσυχοι για το μέλλον αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία είναι για πρώτη φορά τόσο αξιακά ανεκτική. Παραδείγματος χάριν, το 61,4% των ερωτηθέντων δήλωσε πως συμφωνεί με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου – το 2018, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,9.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις