Γράφει ο Ιωάννης Π. Σταθόπουλος, αντιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α., πρώην βουλευτής Λακωνίας και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Πολλοί Έλληνες διερωτώνται αν οι συνεντεύξεις και δηλώσεις τούρκων επισήμων, αλλά και οι πράξεις αυτών, απευθύνονται σε αφελείς ή ανόητους!

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από όσα ακούμε και βιώνουμε, κυρίως το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την τελευταία επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, ο οποίος με άρθρο και με συνέντευξη σε καθημερινή εφημερίδα επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι η μόνη μας διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα, εν τούτοις η όλη πολιτεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν ζωηρές αμφιβολίες για το πού βαδίζουμε.

Αχτίδα φωτός αυτές τις ημέρες ήτο η επιστολή προς τον πρωθυπουργό των 33 πρέσβεων, οι οποίοι του επισημαίνουν ότι υπό τις συνθήκες που ευρίσκεται σήμερα η χώρα, δεν επιτρέπεται να συνεχίζει διαπραγματεύσεις για τέτοια θέματα, διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ένεκα πιέσεων, να δεχθεί καταστάσεις μη αναστρέψιμες! Μακάρι τους πρέσβεις να μιμηθούν και άλλες κατηγορίες εξεχόντων Ελλήνων.

Μείζον θέμα των ημερών είναι η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας. Και η ημέρα που περνάει είναι εις βάρος μας.

Η ΑΟΖ λόγω της εκτάσεως της (200 ν.μ.) καλύπτει όλη την επιφάνεια του Αιγαίου, δηλ. ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Το ξέρει ο Νταβούτογλου και γι' αυτό είπε τη «σοφιστεία» ότι το Καστελλόριζο (ελληνιστί Μεγίστη) δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο! Δηλαδή όλη η Ελλάς, άρα και τα νησιά της, μικρά ή μεγάλα, δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο; Αυτός ο διαχωρισμός είναι πονηρός. Γνωρίζουν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, γι' αυτό προσπαθούν να διαγράψουν από τον χάρτη το νησί μας.

Ακόμη, ο κύριος υπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ότι οι βόλτες των φρεγατών τους στο Αιγαίο είναι φιλική χειρονομία και ότι μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς! Αβλαβής διέλευση σημαίνει ότι για να πλεύσω από ένα σημείο σε άλλο, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αναγκάζομαι να διέλθω από τα χωρικά σου ύδατα, αλλά με σταθερά πορεία και ταχύτητα, με τα πυροβόλα κατά το διάμηκες του πλοίου, έτσι ώστε να μην προκαλώ με τις κινήσεις μου, την παράκτια χώρα.

Είπε, επίσης, ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πρέπει να πετούν ελεύθερα στο Αιγαίο, διότι δεν είναι εθνικός χώρος! Δηλαδή καταργεί εθνικό εναέριο χώρο και FIR Αθηνών!


Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν πάθει πανικό με την ΑΟΖ και γι' αυτό ενεργούν και προς άλλες χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Λιβύη κ.λπ.) ώστε να προβάλλουν προσκόμματα με τις ΑΟΖ τους σε σχέση με την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι η χώρα του δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Αυτό μόνο γέλωτες προκαλεί υπάρχοντος του casus belli, που για να αρθεί πρέπει εμείς να απεμπολήσουμε κυριαρχικό μας δικαίωμα! Έτσι, επειδή το θέλουν οι Τούρκοι.

Βελτιώνονται, είπε, οι σχέσεις μας και αυτό φαίνεται από τις συναντήσεις των πρέσβεων (50 μέχρι σήμερα), οι οποίοι όμως τι συζητούν και τι επιδιώκει η Ελλάς μ' αυτές δεν γνωρίζουν παρά μόνον οι κυβερνώντες. Όπως δεν γνωρίζουμε τι συζήτησε κατ’ ιδίαν ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν στο Ερζερούμ προ διμήνου!

Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν λόγο να συνεχίζονται, διότι αφήνουν την εντύπωση ή του εμπαιγμού ή υποχωρήσεων όταν είναι γνωστή η μόνη διαφορά μας!

Αλλά και για την υφαλοκρηπίδα και για το Καστελλόριζο υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τη δικαιοδοσία του οποίου η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Αλλά και να την αναγνώριζε, απαιτείται να υπογράψουμε συνυποσχετικό. Εμείς γιατί να υπογράψουμε για το Καστελλόριζο; Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές.

Για την Κύπρο μας είπε τα ίδια, δηλ. εμμένουν στις θέσεις τους περί δύο κρατών και περί εγγυητριών δυνάμεων. Αλλά δυο γεγονότα τελευταία τους προξενούν ναυτία. Πρώτον, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αναφέρεται σε στρατό κατοχής, σε εποίκους και σ' αυτά που Ελλάς και Κύπρος ισχυρίζονται εναντίον τους και δεύτερον η εξέγερση των Τουρκοκυπρίων που κατέρριψε το επιχείρημα των Τούρκων ότι ο Στρατός τούς προστατεύει! Ο Νταβούτογλου αυτήν την εξέγερση τη χαρακτήρισε κίνηση περιθωριακών ομάδων! Οποία αξιοπιστία υπουργού!

Και ύστερα απ' αυτά, η Τουρκία επιμένει να καταστεί μέλος της ΕΕ. Το ωραίο είναι ότι επιμένουμε κι εμείς!

Ζήσαμε ειρηνικά τόσους αιώνες, μας είπε! Μη μας κοροϊδεύετε, κύριε. Δεν αγνοεί βέβαια ότι κατά τη διάρκεια της δουλείας οι Έλληνες εξηγέρθησαν κατ’ επανάληψιν, τόσο ωραία ζούσαν... Από την Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πόντο, Ίμβρο, Τένεδο, γιατί έφυγαν οι Έλληνες και με ποίο βάρβαρο τρόπο και πόσοι παραμένουν; Εν αντιθέσει με τους εις Θράκη ομοθρήσκους τους Έλληνες που διαβιούν ειρηνικά πολλαπλασιαζόμενοι!

Επομένως, κ. Νταβούτογλου, δεν έχουν και οι δύο λαοί «γλυκόπικρες αναμνήσεις» αλλά εμείς θυμόμαστε σφαγές, διωγμούς, δηώσεις!

Επισκεφθήκατε τη Θράκη και ασφαλώς διαπιστώσατε πώς ζουν εκεί οι μουσουλμάνοι Έλληνες. Τους οποίους όμως το προξενείο σας δεν εννοεί να αφήσει ήσυχους αλλά συνεχώς τους παροτρύνει να θεωρούν ότι είναι πρώτα Τούρκοι (άρα και Πομάκους) και βυσσοδομεί εντός της ελληνικής επικρατείας! Και άλλοτε, και όχι μόνον εμείς, ζητήσαμε την κατάργηση του με οιοδήποτε αντάλλαγμα!

Δημιουργείται τελευταία ένα κλίμα προσεγγίσεως με την Τουρκία, είτε με βιβλία Ιστορίας (οι Τούρκοι δεν τα μεταβάλλουν) είτε με ντοκιμαντέρ είτε με δημοσιεύματα για «καθηλωμένη συνείδηση των Ελλήνων» που αν παραμείνει έτσι θα συνεχίσουμε τον κατήφορο (Βερέμης). Κι εμείς επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες! Αλλ’ όχι να μας εμπαίζουν οι Τούρκοι. Ας δεχθούν κάποτε το Διεθνές Δίκαιο να σταματήσει η αλαζονεία και τότε πολλά θα διορθωθούν. Η καταπίεση της Κύπρου αφενός και των Κούρδων αφετέρου, κάποτε θα σταματήσει.

Δυστυχώς η ουσιαστική απραξία της ελληνικής κυβερνήσεως έναντι όλων αυτών που διαπράττουν οι Τούρκοι δημιουργεί την πεποίθηση στον λαό ότι φοβάται και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το φρόνημα των Ελλήνων. Χρειάζεται τόλμη. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θέλει να επισκεφθεί τη Σπάρτη ως Σπαρτιάτης, θα έλεγα ευπρόσδεκτος, αλλά ποίο μήνυμα θα φέρει; Διότι οι Σπαρτιάτες επιθυμούν να ακούουν μόνον την αλήθεια, αρετή που εδίδαξαν οι φιλόσοφοι Πλάτων και Αριστοτέλης.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Το Παρόν»