Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Εφάπαξ : Το ξετίναγμα του κουμπαρά των Δημοσίων Υπάλλήλων
Στα 1936 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι , αυτοί οι συκοφαντημένοι παρίες της εργατικής τάξης , κατάφεραν να συστήσουν το Ταμείο Πρόνοιας προκειμένου να έχουν ένα αποκούμπι όταν θα έβγαιναν στη σύνταξη , με την είσπραξη του περίφημου Εφάπαξ .

Το Ταμείο αυτό λειτουργούσε ως ένας κουμπαράς των Δημοσίων Υπαλλήλων που γέμιζε με τις εισφορές τους , οι οποίες παρακρατούνταν κάθε μήνα από το μισθό. Μέχρι πριν 10 χρόνια περίπου το Ταμείο Πρόνοιας ήταν πλεονασματικό παρά το γεγονός ότι επί 10ετίες τα αποθεματικά του (όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων) λίμναζαν ή δανείζονταν χαριστικά από το κράτος στο παρασιτικό ιδιωτικό κεφάλαιο (δήθεν για ανάπτυξη) με επιτόκια 3 ή και 4 φορές κάτω από τα αντίστοιχα επιτόκια δανεισμού των Τραπεζών.

Μετά την ένταξη όμως στο ευρώ , με την εφαρμογή ληστρικών πολιτικών και με την υπαγωγή του ταμείου σε μικροκομματικές πολιτικές και σκοπιμότητες άρχισε η κατάρρευσή του :
Το Ταμείο συντηρούσε υψηλά λειτουργικά έξοδα . Κλάδοι που ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ εισφορές μπήκαν με το έτσι θέλω στο Ταμείο και πήραν συμπληρωματικό εφάπαξ από τα αποθεματικά του . Τα χρήματα του Ταμείου παίχτηκαν στο μεγάλο τζόγο του χρηματιστηρίου και χάθηκαν . Τα ψίχουλα που απέμειναν, ξετινάχτηκαν με τα δομημένα ομόλογα και , τέλος , με το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου εξαερώθηκαν και τα τελευταία ευρώ . Κι ύστερα άρχισε ο επαχθής δανεισμός που κατέστησε το Ταμείο Πρόνοιας προβληματικό .

Έτσι , αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έσπασαν τον κουμπαρά και λίχνισαν τα χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων , άρχισαν , κατά πάγια πρακτική τους , να συκοφαντούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο ότι αυτοί έφταιγαν για την κατάρρευση του Ταμείου επειδή , άκουσον – άκουσον , έπαιρναν μεγάλα εφάπαξ !!! Σήμερα το εφάπαξ των Δ.Υ. έχει υποστεί μείωση κοντά στο 40% ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω μείωσή του κατά 20% με τελικό στόχο οι Δ.Υ. να παίρνουν ένα εφάπαξ-φιλοδώρημα 5.000 - 7.000 ευρώ μέχρις ότου καταργηθεί κι αυτό .

Για να αντιληφθεί κανείς τον εμπαιγμό των Δ.Υ. και το έγκλημα που έχει συντελεστεί σε βάρος του Ταμείου σημειώνω και το εξής :
Πριν από τις μειώσεις του εφάπαξ ένας Δ.Υ. με 35 χρόνια υπηρεσίας έπαιρνε περίπου 59.000 ευρώ ως εφάπαξ που πάει να πει 59.000 Ε : 12.775 ημέρες εργασίας = 4,6 ευρώ για κάθε μέρα εργασίας !!!

Σήμερα το εφάπαξ του ίδιου υπαλλήλου έχει πέσει στις 39.000 ευρώ , δηλαδή 39.000 Ε : 12.775 ημέρες εργασίας = 3 ευρώ για κάθε μέρα εργασίας !!!
Όταν δε φτάσει στις 7.000 ευρώ , όπως επιδιώκουν , τότε για κάθε μέρα εργασίας θα αντιστοιχούν μόλις 0,5 ευρώ (7.000 ευρώ : 12.775 ημέρες εργασίας = 0.5 ευρώ) !!!
Γι’ αυτά τα «μυθώδη» ποσά του εφάπαξ των Δ.Υ. έχουν σ’ αυτά τα 35 χρόνια δουλειάς παρακρατηθεί ποσά τα οποία αν είχαν πάει στην ιδιωτική ασφάλιση θα έδιναν πολλαπλάσιες αποδόσεις .
Η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει το παιχνίδι της διάσπασης του μετώπου των εργαζομένων και του λαού που παίζει η κυβέρνηση για να περνά ευκολότερα τις πολιτικές της και να το καταγγείλει εμπράκτως . Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι παιδιά του λαού με τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι . Ποτέ κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν έγινε πλούσιος . Εκείνοι που πλούτισαν στο δημόσιο ήταν οι κομματικοί εγκάθετοι , οι χρυσοκάνθαροι του δημοσίου , που οι κυβερνήσεις διόριζαν γι’ αυτόν το σκοπό .
Ο αγώνας δίνεται από ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και η νίκη θα ανήκει σε ΟΛΟΥΣ .