ΣΠΑΡΤΗ. Είναι άραγε εφικτό, στην Ελλάδα των αδιεξόδων, στη χώρα του αποκλεισμού και στην κοινωνία της αναξιοκρατίας οι πολίτες να επιμένουν στην πρόοδο και στην προκοπή;

Το παράδειγμα μιας μητέρας, εργαζόμενης, επιστήμονος από τη Σπάρτη έρχεται να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα για το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας.
Διότι όταν υπάρχουν πολίτες που στοχεύουν αταλάντευτα στη μόρφωση και στην πρόοδο που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής όλης της κοινωνίας, τότε υπάρχει ελπίδα…

Το παράδειγμα έχει να κάνει με την συμπολίτισσά μας Μαρία Χανιά – Μαυρίδη.
Πριν από 25 χρόνια αποφασίζει να σπουδάσει στον τομέα της Νοσηλευτικής. Πολύ νωρίς νιώθει την έλξη της οικογένειας. Με καταγωγή από το Άργος επιλέγει τη ζωή στη Σπάρτη. Με τον Σπαρτιάτη Απόστολο Μαυρίδη αποκτά δύο γιούς.

Η διαδρομή της φανερώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, κυρίως στον τομέα των σπουδών της ενώ δεν απουσιάζει και από τα κοινά της πόλης και του Νομού.

Εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανήκει στην κατηγορία των εργαζομένων που αγωνιούν και πασχίζουν για την εξέλιξή τους, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες που έχει το Σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την ενθάρρυνση και την αξιολόγηση του προσωπικού.
Έτσι από την πρώτη στιγμή επιδίδεται σε έναν αγώνα,πλάι στον ρόλο της συζύγου και της μητέρας, για να κατακτήσει γνώσεις, εμπειρία και τελικά άποψη για τη δουλειά της.

Τέσσερα έτη σπουδών στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής όπου αριστεύει. Σπουδές στην Παιδαγωγική Σχολή όπου επίσης αριστεύει. Πτυχιούχος της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πιστοποιείται ως Διδάσκουσα στο ΑΕΙ Δημόσιας Υγείας. Εκπονεί πάνω από 200 εργασίες σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια του κλάδου. Βραβεύετε για Ερευνητική Εργασία σε θέματα Υγείας. Αποκτά τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών. Σήμερα εκπονεί και καταθέτει Διδακτορική Διατριβή στο ΑΕΙ Επιστημών και Ανθρώπινης Κίνησης.
Επιμορφώσεις, Σεμινάρια, Ειδικές γνώσεις σε Αγγλικά και Η/Υ εμπλουτίζουν το βιογραφικό της.
Πάνω απ’ όλα αυτό που καταγράφεται στο ενεργητικό της είναι η εργασιακή εμπειρία από το 1987 έως σήμερα σε Κλινικές και Τμήματα του ΕΣΥ μέσα από νευραλγικές θέσεις .

Διδάσκει στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Νοσηλευτικής. Δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια εργασίες. Συμμετέχει σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε Επιτροπές Συνεδρίων.

Δίπλα σε όλα αυτά η οικογένεια. Δύο γιοί που σπουδάζουν. Κοντά σε όλα αυτά συμμετέχει σε φορείς όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», εθελόντρια στο 2004, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ.α.
Η ζωή της είναι διαποτισμένη από την κινητήρια δύναμη της προσφοράς και της συμμετοχής.

Προ ημερών ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους παρέλαβε το Πτυχίο της Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ήδη κατέθεσε διδακτορική Διατριβή που αφορά την ποιότητα ζωής διαφορετικών κοινωνικών ομάδων όταν σε αυτή επιδρά η άσκηση..

Οι υιοί και ο σύζυγός της εύχονται πάντα να δείχνει τον δρόμο της προόδου και της προσφοράς ακόμα και όταν οι συνθήκες αποθαρρύνουν και απογοητεύουν.