Εορταστικές εκδηλώσεις για την 185η επέτειο της Μάχης του Διρού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου στον Πύργο Διρού Λακωνίας. Πρόκειται για την ηρωική μάχη κατά την οποία οι Μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο, μέχρι τότε, Ιμπραήμ Πασά στο ακρογιάλι του Διρού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Μάνης, στους όρμους του Οιτύλου και του Διρού. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης - Καλαμάτα σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας Ν.Ο.Κ. «Ο Ποσειδών». Στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου θα λάβει χώρα τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές των ιστιοπλοϊκών αγώνων στο Λιμένι.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 10:40 π.μ. θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Στις 11:15 οι επίσημοι και το κοινό θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου θα λάβει χώρα επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρα από την κα Δέσποινα Π. Περιμένη, manager για τη Μεσόγειο της πετρελαϊκής εταιρίας O.W. BUNKER. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την απαγγελία ποιημάτων και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος και το Δ.Σ. θα δεξιωθούν τις Αρχές.

Δοξολογία στη μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Εξάλλου, με μεγάλη επιτυχία τελέσθηκε στην Αθήνα δοξολογία στην Αγ. Ειρήνη, για την επέτειο των ηρωίδων του Διρού από τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Διρός Μάνης». Ομιλήτρια ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.