ΣΠΑΡΤΗ. Το κεντρικό πάρκο της πόλης, μπροστά στην εκκλησία του πολιούχου της, δίπλα στα καρτοτηλέφωνα, μπροστά στις καφετέριες που πληρώνουν δυσβάσταχτα στις μέρες μας, τέλη γίνεται πεδίο μιας ιδιότυπης κατάληψης και προϊόν μιας ιδιαίτερης υποβάθμισης με πολλαπλές προεκτάσεις και επιπλοκές.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφία ανδρός που κοιμόταν στο πάρκο. Τώρα, ο άνδρας έγινε ζευγάρι. Το ζευγάρι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περιοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής, στρώνει την κουβέρτα του και κοιμάται τη νύχτα, ξυπνά το πρωί και εξυπηρετείται στις δημόσιες τουαλέτες, απολαμβάνει τον καφέ του, κυκλοφορεί και επιστρέφει την επόμενη νύχτα να ξεκουραστεί και να ζήσει τον έρωτά του κάτω από το φως των αστεριών και τη σκιά των φοινικόδεντρων. Μια κατασκήνωση πρωτότυπη και διαφορετική.

Εκεί λοιπόν που συχνάζουν νέοι, θαμώνες των καταστημάτων, επιβάτες του ΚΤΕΛ, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, δίπλα στο Μνημείο των 118, εκεί που οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους, συχνάζουν τελευταία άτομα ύποπτα για παράνομες ή «εξαρτώμενες» δραστηριότητες. Κι αν αυτό προστεθεί σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων που επισκέπτονται το πάρκο αλλά δεν συλλέγουν τις ακαθαρσίες που προκαλούν και στην κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σιντριβάνι, τότε σαφώς συμπληρώνεται το κάδρο μιας ολοκληρωτικής υποβάθμισης ενός σημείου που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί ανάσα για την πόλη.

Η Δημοτική αρχή, η Αστυνομία, η όποια υπεύθυνη για τα παραπάνω αρχή θα πρέπει να λάβει σύντομα τα μέτρα της. Απαιτούνται δράσεις τέτοιες που θα προστατέψουν τις φορολογούμενες επιχειρήσεις, τους εκτεθειμένους και για αυτό σε επικίνδυνη θέση ευρισκόμενους κατασκηνωτές και βέβαια την ίδια την πόλη. Τα αντανακλαστικά των αρχών θα καθορίσουν τις εξελίξεις…