ΣΠΑΡΤΗ. Την Σπάρτη επισκέφτηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να παρουσιάσει την Συμφωνία για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση στην κυκλοφορία του άξονα «Λεύκτρο-Σπάρτη». Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Λακωνίας, και στην οποία παρευρέθησαν ό βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, η Αντι/ρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης και ο Αντι/ρχης Ηλίας Στρατηγάκος, ο κ. Δέδες ανήγγειλε πως οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου ξεκινούν τον Γενάρη και ολοκληρώνονται το τέλος Απριλίου.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς το Δημόσιο πέτυχε την επωφελέστερη οικονομικά Συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο και Κατασκευαστή. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δημόσιο κερδίζει 106,6 εκ.. Πρακτικά, από την τελευταία απόπειρα Συμφωνίας από τον κ. Χρυσοχοΐδη το 2013, που ήταν 182,53 εκ. ευρώ, και ενώ έχουν μεσολαβήσει δυο έτη (2014-2015) που επιβαρύνονται με επιπλέον αποζημιώσεις, το Δημόσιο «κλείνει» την Συμφωνία με 79,5 εκ. ευρώ. Δηλαδή, για τη Συμφωνία που εγκρίθηκε από τη Βουλή, το Δημόσιο καταβάλλει λιγότερο από το μισό του ποσού που είχε υπολογιστεί επί Χρυσοχοΐδη.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα παραλάβει δωρεάν σημαντικές οδικές μελέτες που θα εκπονήσει ο Κατασκευαστής, πλήρεις και ολοκληρωμένες, συνολικής προϋπολογιστικής αξίας 12.300.000 ευρώ. Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα του κόμβου στα Φουντέικα, ο οποίος τελικά θα γίνει, ενώ η είσοδος/έξοδος για Καστόρι θα εξεταστεί στο μέλλον, καθώς προέχει να παραδοθεί το έργο μέχρι τα τέλος Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Δέδες σημείωσε πως ο «Μορέας» θα αποτελέσει τον πρώτο Αυτοκινητόδρομο της χώρας στον οποίο προωθείται το αναλογικό σύστημα διοδίων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα ισχυρό εμπορικό και κοινωνικό πακέτο, κάτι που επίσης για πρώτη φορά συμβαίνει για τους χρήστες του Αυτοκινητόδρομου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για ΑμεΑ, καθιέρωση ειδικής ρύθμισης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μόνιμων κατοίκων όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο και ελεύθερη δίοδος κατά τις μέρες διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.