Γράφει ο Παναγιώτης Κρητικός*

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση, αφού εκδηλώθηκε αρχικά ως παθολογικό φαινόμενο (επιδημία) στο χρηματοπιστωτικό πεδίο της κοιτίδας του καπιταλισμού στις ΗΠΑ με τις γνωστές φούσκες, μεταφέρθηκε με διάφορες μορφές στην Ευρωζώνη, πλήττοντας τους ασθενέστερους κρίκους (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Η επιδημία αυτή αντιμετωπίστηκε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση με ανεπαρκή και ατελέσφορα θεραπευτικά μέτρα, δυσανάλογα με τη νόσο. Προφανώς, οι θεράποντες δεν διέγνωσαν ευθύς εξαρχής τις βαθύτερες παθογενείς αιτίες της, ς ιδιαίτερα μεταδοτικές και μολυσματικές. Έτσι, η επιδημία εξελίσσεται σε ενδημία με βαριά περιστατικά. Ειδικότερα, τα μέτρα θεραπείας για την χώρα μας, ενώ δεν ήταν τα ενδεδειγμένα ώστε να την βγάλουν εγκαίρως από τον θάλαμο της εντατικής στον θάλαμο ανανήψεως και εν συνεχεία στον θάλαμο ανάρρωσης, ήδη προσβάλλονται άλλοι κρίκοι, περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικοί της αλυσίδας της Ευρωζώνης. Δυστυχώς, η μεταδοτικότητα θα είναι ταχεία και θα πλήξει και τα πλέον ζωτικά όργανα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα πλήξει και τους…θεράποντες.

Για να περάσουμε από το πεδίο της αλληγορίας στο πεδίο της δραματικής πραγματικότητας, πρέπει να πούμε ότι στόχος αυτής της οικονομικής επιδημίας (επίθεσης) είναι η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της από τους γνωστούς οίκους της λεγόμενης αξιολόγησης, οι οποίοι κυριαρχούμενοι από την ακόρεστη και αχαλίνωτη βουλιμία του κέρδους, επιδιώκουν να κατασπαράξουν την ισχυρή και ανταγωνιστική του δολαρίου ευρωπαϊκή οικονομία, αρχής γενομένης από τις οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Θα αφυπνισθεί επιτέλους, έστω και αργά, η κατά τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας κ. Φρέντερικ Ράινφελντ, κατώτερη ηγεσία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ειδικότερα, ώστε να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ από τις κλιμακούμενες και ταυτόχρονα εντεινόμενες επιθέσεις των λεγομένων αγορών;

Θα αντιληφθούν οι εκλεγμένοι από τους λαούς της Ευρώπης ηγέτες ότι πέρα από το άγριο, ληστρικό και ανελέητο κεφάλαιο των αγορών, υπάρχει και το κεφάλαιο Λαός, τα συμφέροντα του οποίου οφείλουν μετά πάθους να προστατεύσουν;

Θα αντιληφθούν ότι υπάρχει και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στην ουμανιστική του διάσταση με ιστορικό βάθος και προορισμό, τον οποίο οφείλουν να προστατεύσουν με όρους μιας δικαιότερης κοινωνίας, μιας ισορροπίας του παραγόμενου πλούτου στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας, ενός ήπιας μορφής καπιταλισμού;

Θα κατανοήσουν οι εγκέφαλοι της ευρωπαϊκής «οικονομικής καθοδήγησης» ότι αντί να επεξεργάζονται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να επισπεύσουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει προ πολλού, δηλαδή την έκδοση ευρωμολόγου, γεγονός το οποίο θα αποθαρρύνει την επιθετικότητα των αμαρτωλών οίκων και θα επιβραδύνει την υπονομευτική δραστηριότητα των αγορών εναντίον του ενιαίου νομίσματος; Έτσι, θα δινόταν χρόνος για την διαμόρφωση θεσμικών ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας του.

Θα καταλάβουν ορισμένοι ηγετικοί κύκλοι ότι δεν έχουν θέση οι εθνικοί ηγεμονισμοί σε μια Ευρώπη των Εθνών-Κρατών και ότι μόνος στόχος πρέπει να είναι ο ευρωπαϊκός ηγεμονισμός με την έννοια της ειρηνικής οικονομικής ανταγωνιστικότητας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Και εν πάση περιπτώσει, ας μην παραγκωνίζεται το ιστορικό αξίωμα κατά το οποίο οι κατά καιρούς αυτοκρατορίες δεν είχαν μόνο ακμή είχαν και παρακμή αλλά και τέλος. Και μάλιστα μερικές από αυτές, οικτρό τέλος.

Πρέπει να γίνει συνείδηση στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. αλλά και εκείνη των ΗΠΑ ότι στην υπεράσπιση των ευρύτερων δικαιωμάτων των λαών, ειδικότερα των κρατών μελών της Ε.Ε., πρέπει να υπάρξει σύγκρουση, ναι, σύγκρουση της πολιτικής εξουσίας, εκείνης δηλαδή που πηγάζει από την ελεύθερη βούληση των λαών, με την αυθαίρετη και σκληρή μορφή της οικονομικής εξουσίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους ανέλεγκτους οίκους της λεγόμενης αξιολόγησης. Ο καπιταλισμός έχει διαβαθμίσεις και οι οίκοι αυτοί εκφράζουν τον άγριο, τον απάνθρωπο καπιταλισμό.

Και είναι γεγονός ότι τους οίκους αξιολόγησης του άγριου καπιταλισμού τους εξέθρεψαν ανυποψίαστες κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα, πληρώνουν και αυτές τα επίχειρά τους. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι εξέτρεφαν ντόπερμαν τα οποία όταν τρελαίνονται, τρώνε το αφεντικό τους. Ήδη, «έχουν ρίξει» τις πρώτες δαγκωνιές. Αν δεν τα ξεδοντιάσουν όσο υπάρχει καιρός, θα τους κατασπαράξουν.


Το δημόσιο χρέος, πρέπει να λεχθεί ότι αυτό αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Είναι όλα αλληλόχρεα. Ποικίλει ως προς το μέγεθος για κάθε κράτος και, βεβαίως, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατά πόσο, δηλαδή, είναι θεμιτό ή αθέμιτο. Ανεξαρτήτως αυτού, το χρέος συνεχώς θα διογκώνεται, θα γίνεται αβάσταχτο και, συνεπώς, μη εκπληρώσιμο. Όμως, στο σύνολό του το χρέος είναι και ευρωπαϊκό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το επαχθές και ετεροβαρές οικονομικό μέγεθος δεν λύνεται με οικονομικούς όρους. Λύνεται μόνο με πολιτική απόφαση. Με άλλα λόγια, η λύση είναι μία: Η σεισάχθεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλει από τώρα να κινηθεί η Ε.Ε. και πρωτίστως η χώρα μας. Πριν τα ντόπερμαν κατασπαράξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Και όσοι νομίζουν ότι οι λαοί θα παραμείνουν εσαεί αδρανείς και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός, έχουν παχυλή άγνοια της ιστορίας.

Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής να συνειδητοποιήσουν ότι τα πάντα αλλάζουν ραγδαία, μια εκ βάθρων παγκόσμια ανατροπή συντελείται, ανατροπή αξιών, εθνικών οντοτήτων, μια ανατροπή της ιστορικής συνέχειας των λαών και των πολιτισμών τους και, χωρίς αμφιβολία, απειλείται ο ελληνισμός στον η ιστορικό προορισμό του, στην πολιτιστική του πορεία.

Ο εχθρός του Ελληνισμού είναι ορατός, αλλά η κατώτερη των περιστάσεων ηγεσία ασχολείται και κατατρύχεται με παρωχημένες μορφές αντιπαράθεσης και δεν εννοεί να απεγκλωβιστεί από την παλαιοκομματική (δικομματική) νοοτροπία.

Προέχουν οι εθνικές προτεραιότητες, η ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής ομοψυχίας, προέχει η ανάγκη να σταθούν όρθιοι οι Έλληνες και όρθια η Ελλάδα. Καμία γενιά δεν πρέπει να γίνει θύμα της κρίσης. Προέχει ένα σύγχρονο όραμα που θα εμπνεύσει την ελληνική νεολαία, θα της δώσει αυτοπεποίθηση και πίστη στις αξίες του πολιτισμού μας ώστε να αποτελέσει την αγωνιστική πρωτοπορία για ένα καλύτερο μέλλον.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι πρ. Αντ/ος της Βουλής και Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»
e-mail:
pkritikos14@yahoo.gr