Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε (ανάμεσα στ’ άλλα) ένα κορυφαίο «προτέρημα»: Να σου παρουσιάζει το «μαύρο – άσπρο» και τούμπαλιν και να σε κάνει όχι μόνο να τον πιστεύεις , αλλά να παίρνεις και τη «σημαία από νάιλον» στα χέρια και να τον δοξάζεις και να τον αποθεώνεις σε δρόμους και πλατείες , σε φιέστες ρωμαϊκών θριάμβων .

Ποιος δε θυμάται !
Το «΄Εξω οι Βάσεις του θανάτου» σήμαινε «Μέσα οι Βάσεις του θανάτου» !
Το «΄Εξω από την ΕΟΚ των Μονοπωλίων» σήμαινε «Μέσα (κι ακόμα πιο μέσα) στην ΕΟΚ των Μονοπωλίων» !
Το «΄Εξω από το ΝΑΤΟ» σήμαινε «Μέσα στο ΝΑΤΟ ως τα μπούνια» !
Το «Εθνική Ανεξαρτησία» σήμαινε «Σφάξε με Αγά μου (ΗΠΑ) ν’ αγιάσω» !
Το «Λαϊκή Κυριαρχία» σήμαινε «Ξεπούλημα στις επιταγές του Κεφαλαίου» !
Το «Αυτοδιαχείριση των Μέσων Παραγωγής από τους ίδιους τους εργαζόμενους» σήμαινε «Πάρ’τα ΟΛΑ , κ.Βιομήχανε !
Το «Σοσιαλιστικό ύφος και ήθος εξουσίας» σήμαινε «Σκάνδαλο Κοσκωτά (και όχι μόνο)» κλπ,κλπ !

Ανάμεσα , λοιπόν , σ’ αυτές τις «ταχυδακτυλουργίες» του «φακίρη» Ανδρέα ήταν και η θέσπιση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων . Η επιχειρηματολογία του Ανδρέα θελκτική όπως πάντα : «Για κόμματα υγιή και δημοκρατικά που δε θα εξαρτώνται οικονομικά από τα μεγάλα συμφέροντα η ελληνική πολιτεία θα τα επιχορηγεί από τον κρατικό προϋπολογισμό» .

Το ‘πε και το ‘κανε κάτω από τις επευφημίες μας . Και ΟΛΑ τα κόμματα , δεξιά , αριστερά και κεντρώα , χωρίς μιλιά (το μπουκωμένο στόμα δεν μπορεί να μιλήσει) συνωστίσθηκαν στο κρατικό ταμείο και άρχισαν τις εισπράξεις .
Σήμερα , στους καιρούς που συστηματικά και βασανιστικά εξοντώνονται τα λαϊκά στρώματα , κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα δεν έβαλε το θέμα της κατάργησης των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα , αφού όπως λέει ο σοφός Λαός «Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει» .

΄Ετσι :
-ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό , περίπου , πέντε εκατομμύρια Ευρώ το καθένα .
-Κ.Κ.Ε. , ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό από ένα εκατομμύριο Ευρώ το καθένα , και
-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ εισπράττουν πεντακόσιες χιλιάδες Ευρώ .
Και μήπως είδατε πουθενά δημοσιευμένους αναλυτικούς απολογισμούς για το πού ξόδεψαν (καλύτερα : πού «φαγώθηκαν») τα χρήματα αυτά του ελληνικού λαού;
Και μήπως τα κόμματα μετά τις επιχορηγήσεις έγιναν δημοκρατικά κόμματα αρχών που απολογούνται στη βάση τους και καθοδηγούνται απ’ αυτήν , υπηρετώντας τα συμφέροντα του Λαού και του τόπου ;
Και μήπως (εδώ γελάνε) τα κόμματα σταμάτησαν να έχουν χρηματοδότες και να εξαρτώνται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ;
Μη γένοιτο !

Κι όμως : Αυτό το μόρφωμα λέγεται «Δημοκρατία» και «Πολιτικό Σύστημα» !!!
Συμπέρασμα : Αν δεν αλλάξουμε πρώτα ΕΜΕΙΣ ,οι πολίτες , αν δηλαδή δεν αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε ΠΟΛΙΤΙΚΑ , τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει γύρω μας , και για την κακή μας μοίρα θα φταίμε αποκλειστικά ΕΜΕΙΣ και ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ !