«Στον Κηφισό, παρακαλώ»: Σε λίγα χρόνια πρόκειται να αλλάξει η προσφιλής φράση των Λακώνων, φοιτητών κι επισκεπτών της Αττικής, κατά την επιβίβασή τους σε ταξί με προορισμό τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων.

Η λέξη Κηφισός θα αντικατασταθεί με τον «Ελαιώνα», και αυτή θα είναι μια κατεύθυνση κοινή για όλους τους Έλληνες όπου κι αν ταξιδεύουν εντός της επικρατειας, αφού τα σημερινά ΚΤΕΛ στη Λιοσίων και τον Κηφισό πρόκειται να συγχωνευθούν.

Ο νέος κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα (Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων - ΚΣΥΛ) παρουσιάστηκε στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών από τον υποδιευθυντή Νέων Έργων της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανάπτυξης της Αττικό Μετρό, Παναγιώτη Κλήμη.

Ο νέος κεντρικός σταθμός, στον οποίο θα μετεγκατασταθούν τα ΚΤΕΛ από τον Κηφισό και την Λιοσίων, θα εξυπηρετεί ετησίως 16 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εγκαταστάσεις του ΚΣΥΛ θα έχουν συνολική επιφάνεια 40.000 τμ και, ανά κατηγορία, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα εκτείνονται σε επιφάνεια 20.000 τμ και οι χώροι για εμπορικές χρήσεις σε 11.750 τμ, ενώ οι χώροι στάθμευσης θα είναι 572, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για τους επιβάτες του μετρό, δεδομένης της σύνδεσής του με τον σταθμό «Ελαιώνα» του μετρό.

Όπως ανέφερε, ο κ. Κλήμης στο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες www.ypodomes.gr και www.metafores.gr, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων τελείωσε πρόσφατα και η προμελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία Αντικειμένου, προκειμένου να ανατεθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανέφερε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες ένταξης του έργου στο «Πακέτο Γιούνκερ».

Υπενθυμίζεται ότι οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, που εξυπηρετούν σήμερα την πρωτεύουσα, φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές και δέχονται έναν ημερήσιο φόρτο που κυμαίνεται από 24 - 44 χιλ. επιβάτες ή 12 εκατ. ετησίως.