Ο Λούσιος ποταμός , η σημαντική οικολογική παρουσία του και η άρρηκτη σχέση του με τη ζωή των ανθρώπων και την ανάπτυξη της Γορτυνίας , παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης , στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης , την Τρίτη , 25 Απριλίου 2012 , στις 7.30΄μμ , με θέμα : «Λούσιος Γορτυνίας : «Το ποτάμι και η Ζωή».

Το πολυπληθές ακροατήριο , το οποίο κατέκλυσε κυριολεκτικά την αίθουσα, καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου των Γορτυνίων Σπάρτης η κ . Ποτούλα Τσίτσου – Πασχαλίδη , η οποία αναφέρθηκε στη διαρκή κι ενεργό παρουσία του Γορτυνιακού Συνδέσμου στην τοπική κοινωνία (από το 1920 έως και σήμερα) καθώς και στην πολυσχιδή δράση και προσφορά του . Τέλος , η κ. Τσίτσου αναφέρθηκε στον απώτερο σκοπό της εκδήλωσης που δεν ήταν άλλος παρά να τονιστεί η κορυφαία σημασία των ποταμών για τη ζωή στον πλανήτη μας και συνακόλουθα η ανάγκη προστασίας τους.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ» : «Λούσιος : Το ποτάμι και η ζωή», παραγωγής του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος της ΕΤΒΑ (2000) , σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη , που μάγεψε τους θεατές , ξύπνησε μνήμες , πρόβαλε με ευαισθησία τη χλωρίδα , την πανίδα και τα μνημεία που συνοδεύουν το Λούσιο στην πορεία του προς τον Αλφειό και την ανθρώπινη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε και διατηρείται , ως σήμερα , στην περιοχή χάρη στον ποταμό .
Στη συνέχεια ο διακεκριμένος συμπολίτης μας κ. Βασίλης Ν. Γεωργιάδης , με απόλυτη γνώση του αντικειμένου και με γλαφυρότητα που κέρδισε το ακροατήριο , παρουσίασε ένα μαγευτικό οδοιπορικό στις όχθες του Λούσιου , με προβολή φωτογραφιών και ανάλυση των ιστορικών , θρησκευτικών και φυσικών μνημείων και στοιχείων του ποταμού καθώς και με παρεκβάσεις οικολογικής ευαισθησίας και προβληματισμού .

Ο Πολιτιστικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης εκφράζει δημοσίως τις θερμές του ευχαριστίες προς τους συντελεστές και υποστηρικτές της εκδήλωσης καθώς και στα μέλη και φίλους του Συνδέσμου , που με την αθρόα συμμετοχή τους και την τελική επιδοκιμασία τους επιβεβαίωσαν τη διαχρονική τους αγάπη και υποστήριξή και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης .