Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από έναν καλά φωτισμένο χώρο. Το φως μάς δίνει ζωή και ενέργεια, μας βοηθάει να είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι και θετικοί και γι’ αυτό τον λόγο επιδιώκουμε συνεχώς να υπάρχει καλός φωτισμός σε κάθε μέρος του σπιτιού μας.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πού θα χτίσουμε τα παράθυρα στο σπίτι μας, ώστε να φωτίζεται επαρκώς τη μέρα, αλλά θα πρέπει επίσης να προσέξουμε πού θα τοποθετήσουμε το κάθε είδος φωτισμού.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις τις περισσότερες φορές όπου το σπίτι στο οποίο μένουμε το νοικιάζουμε, οπότε δύσκολα θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τοίχους για να φτιάξουμε παράθυρα, αφού θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη. Ή απλώς πολλές φορές η διαρρύθμιση είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει την δημιουργία παραθύρων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια μίνι ανακαίνιση σπιτιού επενδύοντας σε διάφορα στυλ φωτισμού.

  • Φωτισμός από ψευδοροφή

H αναρτημένη ψευδοροφή λειτουργεί ως έμμεσο φωτιστικό, το οποίο δίνει στο χώρο μας διάχυτο φως. Γίνεται συνήθως με σποτ ή κρυφό φωτισμό, όπως αυτός του φθορίου και μάλιστα εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ντίμερ έτσι ώστε να αυξομειώνουμε την ένταση της φωτεινής δέσμης, δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση στον χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες μας κάθε φορά και κάθε ώρα της ημέρας.

Στο σαλόνι ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φωτιστικά δαπέδου, τα οποία δημιουργούν μια πιο ρομαντική και χαλαρή διάθεση και μάλιστα μας βοηθούν ταυτόχρονα στο να διακοσμήσουμε έναν τόσο μεγάλο χώρο με τον πιο εύκολο και στιλάτο τρόπο.

  • Οπτικές ίνες

Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις οροφές και δημιουργούν έναν έναστρο ουρανό, ο οποίος ταιριάζει πολύ σε υπνοδωμάτια ή μπάνια. Πρόκειται για πολύ μικρές ίνες σαν την μύτη της καρφίτσας, οι οποίες τρυπούν την ψευδοροφή και δημιουργούν μια οροφή που θυμίζει βραδινό ουρανό στο δωμάτιο. Το σημαντικότερό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να διαχέουν το φως παντού χωρίς να μας προκαλούν κούραση στα μάτια.

  • Κορνίζες φωτισμού

Αν λοιπόν σκέφτεστε την ανακαίνιση μπάνιου, δοκιμάστε να τοποθετήσετε οπτικές ίνες για να απολαμβάνετε με ατμόσφαιρα το μπάνιο σας μετά από μια δύσκολη και γεμάτη ημέρα. Και μη φοβηθείτε να τις συνδυάσετε και με άλλα φωτιστικά όπως οι κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω που είναι ιδανικές για τον νιπτήρα, ώστε να μας διευκολύνουν στην καθημερινή περιποίηση του προσώπου μας.

Γενικότερα, οι κορνίζες φωτισμού κατηγοριοποιούνται σε κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω και προς τα πάνω. Οι κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω τοποθετούνται κατά κύριο λόγο πάνω από οριζόντια επίπεδα παρέχοντας άμεσο φωτισμό, ενώ οι κορνίζες φωτισμού προς τα πάνω κατευθύνουν το φως προς την οροφή με λυχνία φθορισμού, φωτίζοντας τον χώρο ομοιόμορφα.

Οι επιλογές είναι πολλές και υπέροχες αρκεί να αποφασίσετε εσείς τι ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας σπίτι και στο δικό σας γούστο!