ΕΛΛΑΔΑ. Δημοσιεύεται το κείμενο της συνέντευξης στις 14/12/2020 για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με προβλήματα ακοής:

- Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή και το χρόνο του τον νομικό Τάκη Αλεξανδράκη. Καλησπέρα σας!

- Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε για επικοινωνία με τους ακροατές.

- Δική μας είναι η χαρά! Ο κ. Αλεξανδράκης έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία και νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και πάντα αγωνίζεται για τα άτομα με αναπηρία. Πείτε μας εντός της περιόδου της πανδημίας τι συμβαίνει; Θα έπρεπε όλοι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία να τύγχαναν της καλύτερης αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες του κράτους.

- Να ενημερώσουμε τις φίλες και τους φίλους του ακροατηρίου σας πως και εγώ είμαι άνθρωπος με αναπηρία, είμαι τυφλός από την ηλικία των 14 ετών εξαιτίας ιατρικού σφάλματος. Υπ' αυτές τις συνθήκες πορεύτηκα και με την αγάπη της οικογένειας και την πίστη στο Θεό καταφέρνω να βοηθώ τους συνανθρώπους μου για την εξωδικαστική επίλυση των υποθέσεών τους.

- Αυτό κάνει ακόμη πιο δυνατή την φωνή σας.

- Ως προς το ζήτημα που απετέλεσε και την αφορμή για την επικοινωνία μας να επισημάνω πως το ΚΕ.Π.Α. αποτελεί τον κύριο φορέα για την πιστοποίηση αναπηρίας για τους περισσότερους συνανθρώπους μας, πέραν των ανώτατων στρατιωτικών υγειονομικών επιτροπών που λειτουργούν παράλληλα. Αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιεί πιστοποιήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως για τους νεοεισερχόμενους στην αναπηρία που αναμένουν να λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα που δικαιούνται υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης, όσοι πρέπει να επανεξεταστούν δεν έχουν δυνατότητα να το πράξουν. Ευτυχώς τουλάχιστον για τους δεύτερους υπάρχει πρόβλεψη και συνεχίζεται μέχρι την επόμενη πιστοποίησή τους η επιδότησή τους, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί αρμοδίως. Αν υπάρχει πληροφορία που να βεβαιώνει πως δεν τηρείται η συγκεκριμένη διαδικασία σε κάποια περίπτωση, αναμένω να με καλέσουν για να με ενημερώσουν και να ενεργήσω αναλόγως. Τονίζω πως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας και ο πίνακας εκτίμησης ποσοστού αναπηρίας χρήζουν αναμόρφωσης, αλλά αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε σε κάποια επόμενη επικοινωνία μας. Ως προς την πρότασή μου για πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω τηλεδιάσκεψης σημειώνω τα ακόλουθα: Η υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τα μέσα για να πραγματοποιήσει ουσιαστική εξέταση του ανθρώπου με αναπηρία.

Η απόφασή της βασίζεται κυρίως στον εισηγητικό φάκελο που έχει συντάξει ο θεράπον ιατρός και στις εσωκλειόμενες εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Η φυσική παρουσία του εξεταζόμενου δεν προσφέρει στην διαδικασία, αντιθέτως τον ταλαιπωρεί και επιπροσθέτως τον εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, όταν συνωστίζεται στους προθαλάμους αναμονής του ΚΕ.Π.Α. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι εξεταζόμενοι διαθέτουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα είτε εξαιτίας της πάθησής τους αυτής καθ' αυτής είτε εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν. Υπ' αυτές τις συνθήκες προτείνω την εξ' αποστάσεως πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω τηλεδιάσκεψης, με παράσταση ενός εκπροσώπου του στην υγειονομική επιτροπή. Είναι μια λύση χρήσιμη και κρίσιμη την συγκεκριμένη στιγμή, που λύνει και το πρόβλημα της αναστολής λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.

- Είναι μια λογική πρόταση και σας υπόσχομαι πως θα επανέλθουμε και για άλλα καίρια ζητήματα. Ακούγεστε μια πολλή ενδιαφέρουσα φωνή και προσωπικότητα ώστε να αναδείξουμε μαζί σας θέματα που αφορούν στους ανθρώπους με αναπηρία. Δεσμεύομαι να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ θερμά!

blog: http://takisalexandrakis.blogspot.com/facebook: https://www.facebook.com/Τάκης-Αλεξανδράκης-103413627729937/