ΠΑΤΡΑ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Δήμου Πατρέων απαντά σε δημοσιεύματα περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος από εργαζόμενους της Επιχείρησης της ΔΕΥΑΠ

«Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον ημερήσιο τοπικό Τύπο κάνουν λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος από εργαζόμενους της Επιχείρησης της ΔΕΥΑΠ. Ειδικότερα, καταγγέλλεται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (κ. Χ. Στανίτσα και κ. Ζησιμάτο) που κλήθηκαν να αποφασίσουν σχετικά με το ζήτημα αυτό, πως, τάχα, λαμβάνουν υπερωρίες εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ χωρίς να τις δικαιούνται. Στον διάλογο, λοιπόν, που αποφάσισαν να ανοίξουν ο κος Στανίτσας και ο κος . Ζησιμάτος οφείλουμε, ως εργαζόμενοι- δυνάμει αποδέκτες των υπερωριών αυτών- να απαντήσουμε τόσο στους ίδιους όσο και στα δημοσιεύματα που θέλουν να διασπείρουν εντυπώσεις- πυροτεχνήματα, προς πάταξη κάθε... ανησυχίας των, περί τυχόν εργαλειοποίησής μας εκ μέρους της Διοίκησης της Επιχειρήσεως. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων λοιπόν σας αναφέρουμε τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι είθισται, βάσει νομοθεσίας και στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους, να αποζημιώνονται για κάθε υπερωριακή τους απασχόληση. Το πλαίσιο αποζημίωσης της υπερωριακής αυτής απασχόλησης προβλέπεται και υπολογίζεται από την εργατική νομοθεσία και τις νομικές διατάξεις που τη διέπουν. Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ, όπως είναι οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΠ, ο Νόμος 4354/2015 καθορίζει με σαφήνεια πως ο μέγιστος αριθμός υπερωριακής απογευματινής απασχόλησης είναι 120 ώρες, 96 για νυχτερινή υπερωριακή απασχόληση και άλλες τόσες (96) για Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες (Άρθρο 20). Κατά τον ίδιο Νόμο ορίζεται με σαφήνεια πως αρμόδιο όργανο για την έκδοση απόφασης απόδοσης και πληρωμής των υπερωριών αυτών στους εργαζόμενους τίθεται το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, στη προκειμένη περίπτωση η ΔΕΥΑΠ.

Πολλοί θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν σε σχέση με τα παραπάνω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαφωνούν;

2. Η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης, ως γνωστόν σε όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες, τουλάχιστον...αυτού του τόπου, ειδικά σε ότι αφορά νυχτερινή και εξαιρέσιμων ημερών, λογαριάζεται από την εργατική νομοθεσία με νόμιμη επιβάρυνση που μπορεί να φθάσει μέχρι και την προσαύξηση του 45% επί του ωρομισθίου. Αγαπητά κατά τα άλλα , μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όταν επιβάλλεται να δουλεύει με μειωμένο προσωπικό μια υπηρεσία κοινής ωφέλειας και με λειτουργία επί 24ώρου, καλό θα ήταν να θυμάται πως οι εργαζόμενοι που εξασφαλίζουν καθημερινά την ανάγκη για νερό επιβάλλεται να πληρώνονται με τα νόμιμα, γεγονός που προβλέπεται για όλους τους εργαζόμενους. Εμείς γιατί θα πρέπει να αποτελούμε εξαίρεση;

3. Πέρα από τα παραπάνω θα θέλαμε να απολογηθούμε, βεβαίως, που δεν γνωρίζουμε, όπως εσείς, σχετικά με την ευσυνειδησία ή ασυνειδησία που διαθέτουν εργαζόμενοι σε άλλους φορείς. Γιατί το βέβαιο είναι πως εκ παραδρομής, μάλλον, μπερδέψατε την ευσυνειδησία των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΠ με την ασυνειδησία μερικών άλλων. Σας διαβεβαιώνουμε πως μεταξύ των 181 υπαλλήλων που εργαζόμαστε στη ΔΕΥΑΠ διακρινόμαστε και οι 181 για την ευσυνειδησία μας.

Υποθέτουμε πως σε κανένα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου δε θα εγερθούν περαιτέρω προβληματισμοί. Γι αυτό, μάλιστα, εφόσον τόσο πολύ ανησυχείτε για το έργο των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΠ σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ και να υποστηρίξετε και εσείς τα διαρκή αιτήματά μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και ΑΣΕΠ για προκήρυξη 100 και πλέον κενών τακτικών θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν στη ΔΕΥΑ Πάτρας, αιτήματα που έχει υποσχεθεί και δεσμευτεί το Υπουργείο να ικανοποιήσει από χρόνια.... ωστόσο, ακόμα, όλοι εμείς οι 181 (φέτος, γιατί κάθε πέρσι και καλύτερα από πλευράς πληθυσμού εργαζομένων) ακόμα περιμένουμε.

ΥΓ: Η εργαλειοποίηση δεν αφορά, βεβαίως, αποφυγή αποζημίωσης των νόμιμων δεδουλευμένων, αλλά χρησιμοποίηση ενός, ίσως και τυχαίου, θέματος προκειμένου για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Και ο νοών νοείτω...»