Στίχοι που ίσως μπορούν να αποδώσουν, για μια στιγμή μόνο, όσα έζησε η Καλαμάτα στην εκτέλεση 534 ανθρώπων στις 8 Φεβρουαρίου 1944. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης θυμίζει ότι ο αγώνας κατά του ναζισμού είναι επίμονος και αδιάκοπος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ο Αλέξης Χαρίστης, βουλευτής Μέσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε δήλωση, για την θλιβερή επέτειο εκτέλεσης 534 αγωνιστών πατριωτών από τα στρατεύματα Κατοχής

«Μετά από υποδείξεις ντόπιων συνεργατών τους, οι ναζί κατακτητές συγκεντρώνουν εκατοντάδες κατοίκους της Καλαμάτας στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού και προχωρούν σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της περιόδου της Κατοχής: 534 αγωνιστές πατριώτες πέφτουν νεκροί από τα ναζιστικά πολυβόλα.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη θηριωδία των ναζί στην Ελλάδα, μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Ένα φρικιαστικό έγκλημα που εν πολλοίς παρέμεινε στη λήθη κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

H σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και τιμής στους συμπατριώτες μας που θυσίασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού. Οι θυσίες τους αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό που με διάφορα προσωπεία μέχρι και σήμερα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη και θα είναι επίμονος και αδιάκοπος.

Το χρωστάμε στους νεκρούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας».