ΕΛΛΑΔΑ. Με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη και του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., προχώρησαν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, «…για την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι», καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τα στοιχεία δείχνουν, «…Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα».

De minimis, λοιπόν

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να μεριμνήσει για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων, καθορίζοντας το ύψος της, ώστε να αντισταθμιστούν οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το εισόδημά τους.

Επίσης, ζητούν ενημέρωση για τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ο υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει, «…αν προτίθεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αποδίδοντας το χρηματικό ποσό της δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου».

Η Ερώτηση, ως έχει:

Θέμα: «Αδιαφορία της κυβέρνησης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι»

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία καταγγέλλει το Υπουργείο για αδιαφορία.

Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 40% έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος για την εκτροφή των ζώων τους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή στο γάλα παραμένει στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό εισόδημα κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα ζώα που είχαν απομείνει για σφαγή όταν τελικά οι χαμηλές τιμές ανέβηκαν, ήταν πολύ λίγα.

Επειδή, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40%, γονατίζοντας οικονομικά τους κτηνοτρόφους.

Επειδή, η τιμή στο γάλα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Επειδή, οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κατά την περίοδο του Πάσχα.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

  • Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την de minimis ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να αντισταθμιστούν οι πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων και αν ναι ποιου ύψους;
  • Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από προβληματικές και καθυστερημένες πληρωμές;
  • Ποια μέτρα σχεδιάζει το Υπαατ, ώστε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, σε επίπεδα που θα καθιστούν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις;
  • Τι έχετε κάνει προκειμένου να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο γάλα;
  • Προτίθεστε να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους από το χρηματικό ποσό της δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου;