ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και 41 συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας το υφιστάμενο σοβαρότατο ενδεχόμενο πολύ μεγάλης ανάπτυξης του πληθυσμού του Δάκου την εφετινή περίοδο.

Αφορμές για την Ερώτηση υπήρξαν πολλές, όπως τα «μηνύματα» και οι ανησυχίες «εκπέμπονται» από τους ελαιοκαλλιεργητές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους επιστήμονες αλλά και τα ίδια τα δεδομένα των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα.

Αναφέρει ο Σταύρος Αραχωβίτης:

«…οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις, μπορεί να μην επαρκούν για να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία μέσω αρκετών δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δώσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή, στην ποιότητα αλλά και στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών που τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Για τον λόγο αυτό, εφόσον προκύπτουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας».

Το κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας 2021

Η φετινή χειμερινή περίοδος χαρακτηρίστηκε από σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Αντίθετα, την άνοιξη ενέκυψαν αλλεπάλληλοι παγετοί, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για λίγες ώρες, που προκάλεσαν σοκ και καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες κατά το ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες ευνόησαν τη διαχείμαση του εντόμου και άρα εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν αυξημένοι δακοπληθυσμοί.

Σε ένα τέτοιο πολύ πιθανό ενδεχόμενο, θα απαιτηθούν περισσότερες επαναλήψεις των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου προκειμένου να προστατευτεί επαρκώς η ελαιοπαραγωγή και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις, σε αυτό το σενάριο, δεν θα είναι επαρκείς για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών μέχρι το πέρας της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας 2021 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ήδη τέτοιες διαπιστώσεις οδήγησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να εκτιμά ότι η κατανομή της χρηματοδότησης ύψους 4.285.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για την δακοκτονία 2021 δεν επαρκεί, ώστε να γίνουν επαρκείς ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε., ενώ ανάλογες διαπιστώσεις πιθανών ελλειμμάτων έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα στη Μαγνησία.

Επειδή οι ήπιες συνθήκες του απελθόντος χειμώνα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες τόσο για αυξημένη παραγωγή των ελαιοδένδρων αλλά ταυτόχρονα και για τη διαχείμαση και ανάπτυξη σημαντικού πληθυσμού του δάκου

Επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ληφθεί έγκαιρα υπόψη ούτως ώστε να εξετασθούν οι πιθανές ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας που θα προκύψουν

Επειδή η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των αναγκαίων δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδένδρων είναι αναγκαία για την προστασία και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής

Επειδή κρίσιμη παράμετρος που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας το 2021 είναι ο επαρκής και ορθά κατανεμημένος προϋπολογισμός

Επειδή το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα έτη σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία ήταν εξαιρετικά μειωμένο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021 με στόχο την αποτελεσματική προστασία από το δάκο της φετινής ελαιοπαραγωγής και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, εφόσον προκύψουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας;