ΕΛΛΑΔΑ. Εσπευσμένα συνάντηση, την Τρίτη 29 Ιουνίου, μαζί με τον Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Φάνη Κουρεμπέ, πραγματοποίησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Είναι, δυστυχώς, βέβαιο πως μετά από την δυσμενέστατη χρονιά που διανύσαμε, όπου είχαμε πολύμηνο κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα της εστίασης και του τουρισμού, και ενώ ο τρύγος πλησιάζει, η συσσώρευση της περσινής παραγωγής θα συμπιέσει όσο ποτέ άλλοτε την τιμή του σταφυλιού στον παραγωγό για τη νέα φετινή σοδειά, αλλά και την τιμή διάθεσης των προϊόντων μεταποίησης.

Τι προτάθηκε

Όπως περιγράφει ο κ. Αραχωβίτης, «…οι λύσεις που συζητήσαμε προβλέπονται από τα έκτακτα μέτρα της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να δοθούν άμεσα, ώστε να αποσυρθούν τα περσινά πλεονάσματα και ν' αποκτήσει σχετική δυναμική η φετινή τουλάχιστον παραγωγή».

Απόσυρση των πλεονασμάτων -Απόσυρση και της σταφίδας μέσω απόσταξης

«Εκτιμάται ότι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η απόσυρση των πλεονασμάτων, απαιτούνται 30 εκατ. € για απόσταξη κρίσης στο κρασί. Συζητήθηκε ακόμη, η απόσυρση και της σταφίδας μέσω απόσταξης για παραγωγή απολυμαντικών, αφού πολύ μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής είναι επίσης αδιάθετο και αποθηκευμένο.

Δυστυχώς το Στρατηγικό Σχέδιο για την αμπελουργία, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλήρως “παγώσει” και τώρα με την πανδημία, αναδεικνύεται ακόμη παραπάνω η κρισιμότητα της έλλειψής του» τόνισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ.

Τι πρέπει να γίνει

«Όλα τα παραπάνω, απαιτούν την γενναία, χωρίς καθυστερήσεις και αποκλεισμούς παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις, πριν ο τόσο σημαντικός αλλά δοκιμαζόμενος κλάδος της ελληνικής αμπελουργίας, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του κλάδου, βρεθούν στο όριο της κατάρρευσης», ολοκληρώνει την τοποθέτησή του ο κ. Αραχωβίτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις