ΕΛΛΑΔΑ. Μέχρι αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και για το σχέδιο για αμιγείς και μεικτούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση, όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν χώρα από το πρωί της Δευτέρας συνεχείς συσκέψεις λόγω της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να επικοινωνήσει τις αποφάσεις για άλλη μία φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Δεν αναμένεται λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση.

Επίσης δεν θα μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους , δηλαδή ό,τι ανακοινωθεί θα ισχύσει από το τέλος αυτής της εβδομάδας και όχι πχ μία εβδομάδα αργότερα. Ενδεχομένως απλώς αντί για Πέμπτη να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για την εστίαση από Παρασκευή ώστε να έχει βγει και η σχετική ΚΥΑ.

Το πιθανότερο είναι να επιτραπεί τελικά μόνο η λειτουργία αμιγών κλειστών χώρων στην εστίαση και διασκέδαση. Δηλαδή τα καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες, με αντιστάθμισμα αυξημένη πληρότητα.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχωρά στο σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, καταρχάς των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα στο καλοκαίρι. Στο τραπέζι τίθεται και το ερώτημα τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, ενώ η Εκκλησία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τους αντιεμβολιαστές ιερείς.

Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο το ποσοστό ανοσίας να ξεπερνά το 70%. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι για τη μετάδοση της μετάλλαξη Δέλτα αρκούν 15 δευτερόλεπτα, εκτιμάται ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν με άγνωστες συνέπειες και οι προβλέψεις για 18.000 κρούσματα την ημέρα, εάν δεν έχει "χτιστεί" το "τείχος ανοσίας" μέχρι τον Οκτώβριο, τρομάζουν.

Η κυβέρνηση συνεχίζει λοιπόν την τακτική του καρότου και μαστιγίου, επιχειρώντας να πείσει όσους είναι απλά διστακτικοί. Οι λεγόμενοι αρνητές εκτιμάται άλλωστε ότι δεν ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, επομένως θεωρείται ότι υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος του 70% μέχρι το φθινόπωρο.

Εξάλλου από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε δε χθες ότι όποια νέα μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις