Αν έχετε κάποιο παλιό όχημα προς οριστική διαγραφή, τότε η απόσυρση αυτοκινήτου είναι η πιο επικερδής επιλογή για εσάς.

Η απόσυρση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε, καλό είναι όμως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε έτους έτσι ώστε να μην σας καταλογιστούν τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά.

Η κατάσταση που βρίσκεται το όχημά σας δεν έχει καμία σημασία καθώς γίνονται δεκτά όλα τα οχήματα.

Ποια είναι όμως η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε και ποια τα χρήματα που μπορείτε να κερδίσετε από την απόσυρση αυτοκινήτου;

Διαδικασία απόσυρσης αυτοκινήτου

Για να γίνει η απόσυρση και οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου σας, πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία.

Αρχικά επιλέγετε μια εταιρεία που ασχολείται με την ανακύκλωση οχημάτων και διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση από την ΕΔΟΕ.

Αν το όχημα μπορεί να μεταφερθεί, το μεταφέρετε στο χώρο της εταιρείας – σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να το μεταφέρετε με γερανό ή να επικοινωνήσετε με την εταιρεία αν διαθέτει κάποιο δικό της τρόπο.

Στην εταιρεία ανακύκλωσης θα παραδώσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί με το αυτοκίνητο, τα οποία είναι:

Άδεια κυκλοφορίας, Εξοφλητική πράξη από την τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας καθώς και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Αφού προσκομίσετε όλα τα έγγραφα μαζί με το αυτοκίνητο στην εταιρεία ανακύκλωσης, μετά από μερικές ημέρες θα παραλάβετε το πιστοποιητικό καταστροφής οχήματος και το οποίο είναι το μόνο έγγραφο που επιβεβαιώνει την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου σας.

Τι χρήματα μπορείτε να πάρετε από την απόσυρση αυτοκινήτου

Τα χρήματα εξαρτώνται από την κατάσταση του οχήματος που θα παραδώσετε κι αν θα είναι πλήρης – δηλαδή αν θα υπάρχουν όλες οι πόρτες, μηχανικά μέρη, κ.ο.κ.

Κάθε μέρος που λείπει, η εταιρεία ανακύκλωσης μπορεί να σας χρεώσει κάποιο ποσό – υπάρχει ανώτατο όριο που έχει οριστεί από το κράτος, ανάλογα το κάθε αναλώσιμο.

Αν το αμάξι σας είναι σε καλή κατάσταση, ίσως να σας σύμφερε περισσότερο η μεταβίβαση αυτοκινήτου σε κάποιον έμπορο ή σε κάποιο συνεργείο για ανταλλακτικά – σε διαφορετική περίπτωση, η λύση της απόσυρσης είναι η πλέον συμφέρουσα.

Μέσω της απόσυρσης μπορείτε είτε να πάρετε μετρητά χρήματα για το όχημά σας είτε αν είναι κάποια αντιπροσωπεία, να λάβετε μεγαλύτερη έκπτωση για το καινούργιο σας όχημα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις επιλογές που έχετε και να προχωρήσετε ανάλογα τις ανάγκες σας και το πιθανό κέρδος που θα αποκομίσετε.

Μπορείτε να κάνετε απόσυρση αν δεν έχετε τις πινακίδες;

Αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες νομίμως και δεν είστε υπόχρεος καταβολής τελών κυκλοφορίας λόγω ακινησίας, τότε ναι μπορείτε να αποσύρετε κανονικά το αυτοκίνητό σας.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μεταφερθεί με γερανό καθώς δε θα διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και ασφάλιση και θα είναι παράνομη η μεταφορά του.

Μέσα από την εφαρμογή myauto μπορείτε να δείτε αν χρωστάτε τέλη κυκλοφορίας, πότε έχουν καταβληθεί καθώς και να εκτυπώσετε την αντίστοιχη βεβαίωση πληρωμής τελών από την υπηρεσία της MyCar η οποία είναι απαραίτητη για την απόσυρση του αυτοκινήτου σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις