ΕΛΛΑΔΑ. Εντός ολίγων ημερών αναμένεται η προκήρυξη για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομιών Σχεδίων της χώρας. Μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 4 κύκλοι αναθέσεων, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν συνολικά (χωρικά / γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρώτη προκήρυξη:

Αφορά σε 12 Μελέτες, 45 Δημοτικές Ενότητες, προϋπολογισμού 14.352.660,98 ευρώ.

Οι 12 Μελέτες είναι πιλοτικές για τους επόμενους κύκλους προκήρυξης διότι αφορούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (πχ νησιωτικές περιοχές, αστικές και περιαστικές, ορεινές, εθνικής σημασίας όπως η Μεγίστη κα).

Ειδικότερα, ο Α΄ κύκλος Μελετών ΤΠΣ αφορά στους Δήμους Μεγίστης, Ιθάκης, Καρπάθου-Κάσου, Σύρου-Ερμούπολης, Γρεβενών, Γρεβενών (2), Πάτμου, Λειχών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Αιγιαλείας Ήλιδας, Αγκίστρι-Αίγινας.

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα:

Καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, οριοθετούν σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές, οριοθετούν ρέματα.

Έρχονται σε εξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης και θα βάλουν επιτέλους τάξη στο χώρο.

Μάλιστα, έχουν ήδη υπογραφεί οι προδιαγραφές για τις σχετικές μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «έναν πρωτοφανή από πλευράς έκτασης, από πλευράς πίστωσης, αλλά και από πλευράς χρόνου ολοκλήρωσης, σχεδιασμό. Για πάνω από το 70% της επικράτειας, με πάνω από 400 εκατομμύρια προϋπολογισμό όλοι οι σχεδιασμοί, τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Ζώνες υποδοχής συντελεστή, οριοθέτηση οικισμών, οριοθέτηση ρεμάτων. Όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί. Τέτοιο μέγεθος, σε τέτοιο χρόνο και με τέτοια ένταση, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις