Γράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης στο olivenews.gr

ΕΛΛΑΔΑ. Η μεγάλη είδηση της εβδομάδας είναι ότι στην ελαιοπαραγωγική Μεσόγειο, και ιδίως στην Ισπανία, βρέχει.

Σε λεπτές ισορροπίες κινήθηκε η αγορά του ελαιολάδου την εβδομάδα αυτή.

Στην Ισπανία τα έξτρα κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά και ως μέσος όρος (3.344€/τόνος), αλλά και ως μέγιστη με 3.728€ ανά τόνο. Επίσης, τα παρθένα παραμένουν στα 3.150 έως 3.200€ ανά τόνο, ενώ οι βιομηχανικοί άσσοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις 3.000 και έπεσαν στα 2.950€ ανά τόνο. Το ραφινέ κυμαίνεται μεταξύ 2.970 και 2.975€ ανά τόνο.

Η Ιταλία παραμένει αμετακίνητη, με τις μέσες τιμές των έξτρα περί τα 4,22 ευρώ το κιλό, των παρθένων στα 2,74-2,76 ευρώ το κιλό, ενώ το λαμπάντε βάσης 3° διαμορφώθηκε στα 2,75 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, το ραφινέ αγγίζει τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, υψηλά διατηρούνται η Τυνησία (3,25 έως 3,35 €/κιλό) και το Μαρόκο (με 3,30 έως 3,40 €/κιλό) για τα έξτρα τους.

Επιπλέον, το τούρκικο ραφινέ καταγράφει τιμές ανάμεσα σε 2,80 και 2,85 ευρώ το κιλό.

Η μεγάλη είδηση της εβδομάδας, όμως, είναι ότι στην ελαιοπαραγωγική Μεσόγειο και ιδίως στην Ισπανία, βρέχει, δίνοντας ανάσες αισιοδοξίας στην εσοδεία της περιόδου 2021/22.

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η άνοδος του πυρηνελαίου. Το μπρούτο 10° βρίσκεται στα 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ το ραφινέ πυρηνέλαιο στα 1,60 €/κιλό.

Η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι σε μία φάση απραξίας και αναμονής. Οι τιμές βρίσκονται σε λίγο-πολύ επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας και τα πολύ καλά έξτρα διεκδικούν από τους Ιταλούς αγοραστές τα 3,60 ευρώ το κιλό.

Το λαμπάντε 5° καταγράφει τιμές περί τα 2,65 ευρώ το κιλό, όμως τα ποιοτικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα και λειτουργούν ανασταλτικά για τον σχηματισμό παρτίδων για τις ραφιναρίες.

Διαπιστώνεται ότι η -σχετική- εμπορική απραξία που επικρατεί από τον Μάϊο, όταν και σταμάτησε το ανοδικό κύμα και οι τιμές “έπιασαν σκαλοπάτι” -πράγμα που μάλλον μόνο το olivenews.gr (Πανελλαδικό Παρατηρητήριο 7/5/2021) και το περιοδικό “Ελιά & Ελαιόλαδο” επεσήμαναν-, έφτασε στα όριά της. Ο παρατεταμένος καύσωνας δεν εξολόθρευσε μόνο τους δάκους αλλά υποβαθμίζει με γρήγορους ρυθμούς ακόμη και τα πιο καλά φυλαγμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Έτσι, λοιπόν, ελαιοτριβεία, ελαιουργεία, έμποροι, αδυνατούν πια να τα συντηρήσουν και θα αναγκαστούν να επιταχύνουν τους ρυθμούς πωλήσεων.

Σε αυτό τους το βήμα μάλλον θα συναντήσουν το πολυαναμενόμενο ενδιαφέρον των Ιταλών αγοραστών (βλ. Οι τιμές ελαιολάδου στο ελατήριο). Σε ποιό επίπεδο τιμών θα ισορροπήσουν (“θα τα βρούνε”) δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει (“κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο…”).

Οι επιτραπέζιες ελιές

Για τις επιτραπέζιες ελιές γνωρίζουμε και έχουμε γράψει πως πρόκειται για μια χρονιά με πολύ μειωμένες παραγωγές, ιδίως σε “Κονσερβολιά” και “Χαλκιδικής” και λιγότερο στα “Καλαμών”. Δυστυχώς, από τα όσα ακούω και διαβάζω, πάμε για μια ακόμη επανάληψη της εθνικής διεπαγγελματικής ασυνεννοησίας, άρα για ένα νέο κύκλο υπονόμευσης τόσο του προϊόντος όσο και των σωστών ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών-εξαγωγέων.

Όμως, θα μου επιτρέψετε, αυτά να τα συζητήσουμε στο 97ο τεύχος του “Ελιά και Ελαιόλαδο”, που αυτές τις ημέρες γράφεται.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις