Γράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης στο olivenews.gr

ΚΟΣΜΟΣ. Η μεγάλη είδηση είναι ότι άρχισε να βρέχει και η ελπίδα είναι ότι αυτές οι σωτήριες βροχές θα επεκταθούν και θα διαρκέσουν σώζοντας – κυριολεκτικά- τη φετινή εσοδεία 2021/22.

Το ελαιόλαδο ξεκίνησε

Στον τομέα του ελαιολάδου έγινε η πρώτη πώληση από τον Α.Σ. Αγίων Αποστόλων. Συμφωνήθηκε να πουληθούν σταδιακά 10 βυτία στην τιμή των 4,20 €/κιλό, δηλαδή πολύ κοντά στο 4,30- 4,40 που είχαμε προβλέψει στο Παρατηρητήριο της 1/10.
Ακόμη δεν έχει καν σχηματιστεί η πρώτη παρτίδα γιατί η φετινή χρονιά είναι όψιμη οπότε οι πρώτες αλέσεις έδωσαν χαμηλές ποσοτικά και προβληματικές ποιοτικά αποδόσεις. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η παραπέρα εξέλιξη. “Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο”, δηλαδή.

Κι όμως, κάποιοι από τα αγροτικά νέα φαίνεται ότι έχουν το χάρισμα να διαβάζουν το μέλλον και έτσι έγραψαν πως “βλέπουν” τα 4,50€/κιλό. Μακάρι! Και ιδού η μεγάλη ευκαιρία, τώρα που το ελαιόλαδο είναι ακόμη φθηνό να βάλουν ρεφενέ να βγουν να αγοράσουν με 4,30- 4,35- 4,40, ώστε και τους ελαιοπαραγωγούς – αναγνώστες τους να στηρίξουν -έμπρακτα και όχι με λόγια του αέρα – αλλά και οι ίδιοι να ωφεληθούν τιμίως όταν το λάδι ανέβει στα 4,50€.

Αξίζει να θυμηθούμε πως πέρυσι οι Άγιοι Απόστολοι ξεκίνησαν με 3,80€ , αλλά στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο ετήσιος σταθμισμένος μέσος όρος να δώσει μια εκκαθάριση 3,65€/κιλό.
Σε όσους μάλιστα αρέσουν τα στατιστικά στοιχεία, η 2019/20 ξεκίνησε πάλι με 3,80€, όμως το 2018/19 η πρώτη τιμή ήταν τα 4,35€/κιλό, πάντοτε μιλώντας για τους Αγίους Αποστόλους, το “βαρόμετρο” της κάθε χρονιάς.

Ποσότητα – Τιμή – Εισόδημα

Για τους ελαιοπαραγωγούς – αλλά και για όλους τους αγρότες νομίζω – το ζητούμενο, η επιδίωξή τους, είναι η μεγιστοποίηση του καθαρού εισοδήματός τους, κάτι που ΔΕΝ εξαρτάται μόνο, θα έλεγα ούτε καν κυρίως, από την τιμή που θα πουλήσουν, αλλά εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα, το μέγεθος της παραγωγής τους. Το γράφω αυτό – και θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά άλλη φορά – γιατί καλλιεργείται μια σύγχυση. Διαβάζω π.χ. ότι κάποιος έπιασε τιμή 4,50 – 5,0 €, πράγμα που σχεδόν καμία πρακτική αξία δεν έχει αν η παραχθείσα ποσότητα είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, φέτος, όλη η Αργολίδα δεν θα ξεπεράσει ούτε τους 2 χιλιάδες τόνους. Ή και η Μεσσαρά, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι αναμένει μια πολύ μειωμένη παραγωγή, άρα το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και ελαιουργών κ.ά., μειωμένο θα είναι ακόμη και με τα εντυπωσιακά 5€ των “αγουρέλαιων”.

Πού βρίσκονται οι τιμές

Με τα φρέσκα ελαιόλαδα να μην έχουν ξεκινήσει και με τα περυσινά να σκοντάφτουν σε ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον, είναι λογικό οι τιμές να “βολοδέρνουν” σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον το εξετάζουμε στο υπό έκδοση 97ο τεύχος του “Ελιά και Ελαιόλαδο”.

Στο μεταξύ οι τιμές κινούνται λίγο – πολύ στα ίδια επίπεδα με της προηγούμενης εβδομάδας, με ασήμαντες μικρές υποχωρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν:

– Στην Ισπανία τα έξτρα κινούνται σε ένα μέσο όρο του 3,20€, τα (κοινά) παρθένα εμφιάλωσης στα 3,0€ και ο βιομηχανικός άσσος στα 2,90€/κιλό.

– Επίσης σταθερή είναι και η Ιταλία, με τα έξτρα μεταξύ 4,0 και 4,20€, τα λαμπάντε 1° με 2,94€, των 3° μεταξύ 2,70-2,75€, ενώ το 5άρι μεταξύ 2,60 και 2,65 €/κιλό και το ραφινέ είναι 3,05€/κιλό.

– Η Τυνησία έχει μια μικρή υποχώρηση των έξτρα της (0,4°) στα 3,0-3,10€, το Μαρόκο είναι σταθερό με 3,30-3,40€ και το τούρκικο ραφινέ υποχώρησε λίγο στα 2,75-2,80€/κιλό.

Η Επιτραπέζια Ελιά

Το γεγονός της εβδομάδας ήταν οι τιμές της Κονσερβολιάς που εξέδωσε ο Α.Ε.Σ. Στυλίδας
με το μέγεθος των 110 τεμαχίων στο 1,50€/κιλό. Όπως είχαμε γράψει από τον Ιούλιο, όλη η περιοχή υποφέρει από το φαινόμενο της ακαρπίας, της τάξης του 80-90%, οπότε η συγκομιδή πρακτικά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Χαλκιδικής συνεχίζει και ολοκληρώνει και εκείνη τη συγκομιδή, με τα προβλήματα που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Καλαμών, αναμένοντας μια μέτρια ποσοτικά παραγωγή, με το μάτι και αυτή στις αναμενόμενες βροχές των ημερών αυτών διώχνει μαζικά τα περυσινά αποθέματα σε τιμές άνω των 1,50€, επιβεβαιώνοντας έτσι την αστάθεια και έλλειψη ισορροπίας της αγοράς σε σύγκριση με τις τιμές που οδήγησαν στην ελαιοποίηση του προϊόντος.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις