ΕΛΛΑΔΑ. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος επιχειρεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να κάνουν rapid test οι μη εμβολιασμένοι πιστοί καλώντας όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Στην εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr) επαναλαμβάνοντας και την προτροπή για τον εμβολιασμό.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει, επίσης, την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) σημειώνοντας ότι ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, ύστερα και από αυτά που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως κι έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ.

Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

egiklios-ekklisias.jpg
Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Οι μητροπολίτες Δωδώνης και Μυτιλήνης ζητούν εμβολιασμούς από τους ιερείς τους αλλιώς... αργία

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των Μητροπολιτών Δωδώνης και Μυτιλήνης που είχαν ταχθεί υπέρ της αναστολής μισθοδοσίας των ιερέων που δεν εμβολιάζονται έναντι του κορονοϊού εκτιμώντας ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας.

«Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό». Αυτό τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, λέγοντας πως πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι που ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας». «Όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις», εξήγησε ο ίδιος.

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;», διερωτήθηκε.

Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου. «Μια φορά έκαναν και στη Ζάκυνθο και μετά ήρθαν έξω από το σπίτι μου και φώναζαν. Η αδερφή μου ενοχλήθηκε, εγώ τους άκουσα και γύρισα πλευρό και κοιμήθηκα. Όταν με ρώτησε το επόμενο πρωί, γιατί δεν στενοχωρήθηκα που τους άκουσα, της απάντησα πως «εάν δεν φωνάξουν για εμένα, για ποιόν θα φωνάξουν; Εγώ είμαι ο αντίθετος από αυτούς».

Επιστολή του μητροπολίτη Μυτιλήνης

Πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό των ιερέων πήρε από την πλευρά του και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος με επιστολή του γνωστοποίησε ότι όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα τίθενται σε αργία.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που εστάλη σε ομάδα ιερέων της Μητρόπολης Μυτιλήνης, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, για δικούς τους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν, ο μητροπολίτης τους γνωστοποιεί το δικό του τελεσίγραφο.

Τους δίνει εντολή να εμβολιαστούν εντός μιας εβδομάδας, ειδάλλως όπως γράφει, θα τεθούν σε αργία η οποία θα συνοδεύεται και με στέρηση του μισθού τους.

«Εντελλόμεθα όπως εντός μιας Εβδομάδας προβήτε εις τον εμβολιασμόν κατά του κορονοιού ειδ’ άλλως θα σας επιβληθεί αργία άνευ\ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης.

epistoli.jpg
Η επιστολή που απέστειλε ο Μητρόπολης Μυτιλήνηςnisi.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις