ΕΛΛΑΔΑ. Στα 4 ευρώ τιμή ασφαλείας έκλεισε εμπορική συμνφωνία ο Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» για την πώληση φετινού αγουρέλαιου. Από την άλλη έγινε μια πρώτη κρούση από έμπορο στον Συνεταιρισμό Γλυφάδας στη Μεσσηνία για φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά η τιμή ήταν χαμηλή και κανείς δεν δέχτηκε να πουλήσει. Μάλιστα η τιμή προφοράς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή που έχει αυτή την εποχή η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης ASAJA.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κοροντίνης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», ήδη έχουν φύγει δύο βυτία με αγουρέλαιο από τον συνεταιρισμό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Η τιμή ασφαλείας είναι στα 4 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια θα δοθεί η εκκαθάριση στα μέλη μας. Πάντως η χρονιά φέτος ήταν όψιμη και από τις 14 Οκτωβρίου ξεκίνησε η παραγωγή αγουρέλαιου στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μας έγινε μια πρόταση από έμπορο της περιοχής για τιμή παραγωγού στα 3,10 για έξτρα παρθένο Μαυρολίσιο και 3,20 για φετινό έξτρα παρθένο Βάτσικο από Κορωνέικη. Οι παραγωγοί όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την τιμή και δεν δέχτηκαν να πουλήσουν το λάδι τους.

Η χαμηλή τιμή ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα με τις χαμηλές αποδόσεις που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει αυτή την εποχή να υπάρχουν δακοπροσβολές κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς».

Πάντως κύκλοι της αγοράς τροφίμων αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος το καλής ποιότητας ελαιόλαδο θα πληρωθεί σε καλή τιμή γιατί δεν είναι πολύ. Αξίζει α αναφέρουμε ότι στο ράφι η τιμή λιανικής για το λάδι αυξήθηκε κατά 18,5%.

Στο μεταξύ η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores -ASAJA) αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της, από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου, τα φρέσκα ελαιόλαδα στην Ισπανία έχουν τιμή παραγωγού τα έξτρα παρθένα στα 3,63 ευρώ το κιλό και τα λαμπάντε στα 2,79 ευρώ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις