ΕΛΛΑΔΑ. Το 1821 δεν ήταν για τον αείμνηστο Σαράντο Ι. Καργάκο μόνο ένα ιστορικό γεγονός. Ήταν μια ζώσα αλήθεια. Ζούσε την Επανάσταση, αφού σε κάθε μέρος απ’ όπου πήγαινε είχε κάτι σχετικό με την Τουρκοκρατία και την Εθνεγερσία ν’ αναφέρει. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε τόσες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Αμερικής που περιέτρεξε. Ζούσε στο πετσί του την κάθε μυστική συμφωνία, την κάθε συνωμοσία, άκουγε την κλαγγή των όπλων και μύριζε τον ιδρώτα και το αίμα των αγωνιστών.

Ο τόμος «Νεότερη Ελληνική Ιστορία Β΄: Μεγάλες μορφές και μεγάλες στιγμές του ’21», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι μέρος από τη συλλογή μαθημάτων που παρέδωσε ο συγγραφέας στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» της «Εταιρείας Φίλων του Λαού». Ο αναγνώστης, διαβάζοντας τα κείμενα, θα προσεγγίσει την αλήθεια για τα σπουδαιότερα γεγονότα που συνέβησαν και συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης, καθώς και για τη ζωή και τη δράση των πρωταγωνιστών της.

Ο Σαράντος Ι. Καργάκος παραθέτει όχι μόνο τα ηρωικά γεγονότα, αλλά και κάποια μελανά σημεία που είναι φυσικό να υπήρξαν και που δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα σε όλους τους ξεσηκωμούς. Διότι σκοπός του είναι να δώσει μια ακριβή και όχι «υμνητική» ή «αποδομητική» ιστορία.

Ποιος είναι ο Σαράντος Ι. Καργάκος

Ο Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Όλη του η ζωή ήταν διδασκαλία. Γι’ αυτό και θεωρεί πολύτιμο παιδαγωγικά το 1821. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτό που μπορεί «νά φυτέψει ἕνα Μεσολόγγι στήν ψυχή τῶν παιδιῶν». Παράλληλα, αρθρογράφησε σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων της εποχής, ενώ έγραψε περισσότερα από 60 βιβλία στη διάρκεια της ζωής του. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις