ΕΛΛΑΔΑ. Πρωτοχρονιάτικο ...μποναμά φέρνει στους δήμους και κατ επέκταση στα νοικοκυριά (μέσω της αναπόφευκτης αύξησης των δημοτικών τελών) το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζει οριζόντια από φέτος – μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενη πανδημία – το θεσπισμένο από το 2012 τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.

Το υπουργείο με τον νόμο που ψηφίστηκε φέτος αντικατέστησε το τέλος κυκλικής οικονομίας επαναφέροντας το τέλος ταφής και προβλέποντας μάλιστα μεγαλύτερες προσαυξήσεις από τις αρχικά θεσμοθετημένες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 καθώς επίσης και οριζόντια επιβολή, η οποία δε συνυπολογίζει την πρόοδο των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων που έχουν ξεκινήσει σε ορισμένους δήμους.

Να σημειωθεί ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή στους δήμους, αλλά αναμένεται πρακτικά να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται. Την έναρξη της επιβολής του εντός ολίγων ημερών υπενθύμισε στους ενδιαφερόμενους ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας με ειδική εγκύκλιο.

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:

20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνοέως το 2025.

Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Το μέγιστο ύψος του τέλους ταφής με τον ισχύοντα νόμο είναι σημαντικά αυξημένο από το αρχικά θεσμοθετημένο, καθώς προβλέπεται ότι θα φτάνει στα 55 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή αντί για το μάξιμουμ των 35 ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Η παράλειψη των ΦοΔΣΑ

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι οι ΦοΔΣΑ όφειλαν – βάσει του νόμου - να έχουν ήδη συνυπολογίσει το τέλος ταφής κατά την κατάρτιση κανονισμού τιμολόγησης και να έχουν εντάξει στον Προϋπολογισμό τους το αντίστοιχο ποσό, το υπουργείο διαπίστωσε από την διαβίβαση κανονισμών τιμολόγησης την παράλειψη ένταξης του τέλους ταφής τόσο στον κανονισμό όσο και στον Προϋπολογισμό τους.

Αυτός είναι και ο λόγος της έκδοσης της εγκυκλίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος ζητεί από τους Φορείς που δεν έχουν εντάξει το τέλος ταφής στην τιμολογιακή τους πολιτική και στον προϋπολογισμό τους, να συμμορφωθούν άμεσα προβαίνοντας σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού και της τιμολογιακής πολιτικής. Ο κ. Σκρέκας προειδοποιεί μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με προσαυξήσεις του τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα του τέλους ταφής αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και διατίθενται, με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό εκπονεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κατά 50% στους Δήμους και τους ΦοΔΣΑ, με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης, καθώς και εν γένει αναβάθμισης του περιβάλλοντος, κατά 40% σε Δήμους που έχουν υψηλές επιδόσεις στη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση με σκοπό την ενίσχυση αντίστοιχων με τις προαναφερόμενες δράσεις και κατά 10% για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και τεχνολογίας για την ανακύκλωση και εν γένει τη διαχείριση των αποβλήτων.

Παράλληλα, προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα.

Ειδικά για το 2022, την πρώτη χρονιά εφαρμογής, τα στοιχεία για τον υπολογισμό ταφής του α΄ εξαμήνου θα πρέπει να υποβληθούν έως 30/9/2022 και το οφειλόμενο να αποδοθεί έως 30/10/2022. Τα στοιχεία του β΄ εξάμηνου του 2022 υποβάλλονται αντιστοίχως έως 31/3/2023 και το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται έως 30/4/2023.

Το τέλος ταφής συνυπολογίζεται κατά την κατάρτιση του κανονισμού τιμολόγησης των ΦοΔΣΑ, συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο κόστος διαχείρισής τους και κατανέμεται στο σύνολο των Ο.Τ.Α.. α’ βαθμού, σύμφωνα με τον κανονισμό τιμολόγησης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις