ΕΛΛΑΔΑ. Δίλημμα για τους ειδικούς ήταν το άνοιγμα των σχολείων αυτή την εβδομάδα τόνισε μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ήταν δίλημμα το άνοιγμα. Αρχικά δεν συμφωνούσα αλλά είδαμε τις μελέτες των ειδικών», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «όσοι νόσησαν με Δέλτα μπορεί τώρα να ξανανοσήσουν γι' αυτό πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση». Υπογράμμισε επίσης πως «δεν γίνεται να περιμένουμε τους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν»

Αναφορικά με το άνοιγμα σχολείων σημείωσε πως το «50%+1 φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα. Και τώρα επεκτάθηκε ο έλεγχος σε όλη την τάξη - όχι μόνο στο σταυρό».

«Στην πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα και μετά θα δούμε αν χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», συμπλήρωσε και ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως «είναι ισορροπημένη η απόφαση».

Καπραβέλος: Ανησυχώ πολύ γιατί έχουμε γονατίσει

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στο Open και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος. «Ανησυχώ πολύ γιατί έχουμε γονατίσει από βαριές εισαγωγές από μολύνσεις με τη Δέλτα. Σαρώνει η Δέλτα αυτή τη στιγμή. Είναι αφόρητη η πίεση στο Σύστημα Υγείας από τη Δέλτα». Εξήγησε πως «από Όμικρον δεν έχουμε κανέναν στις ΜΕΘ» και τόνισε πως «έπρεπε να καθυστερήσουν τα σχολεία»

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσούν πάνω από 50 συνάδελφοι» και τόνισε πως ήταν ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων.

Απαντώντας σε ερώτημα αν το Σύστημα Υγείας θα επιβαρυνθεί από το άνοιγμα των σχολείων απάντησε πως «η Όμικρον είναι ήπια μόνο για εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους σαρώνει και στέλνει στις ΜΕΘ».

«Είναι επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία! Μόνο για ανέκδοτο το ακούω ότι τελειώνει τον Μάρτιο. Καιγόμαστε αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε πολλά για την Όμικρον. Έχουμε δρόμο μπροστά μας! Όπλο το εμβόλιο και θα το κάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Τζανάκης: Έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά

Από τη δική του πλευρά ο Νίκος Τζανάκης σχολίασε: «Αυξήθηκε η συμμετοχή των κρουσμάτων των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Και από Οκτώβρη που άρχισαν οι εκδρομές αυξήθηκε το ποσοστό».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο!».

«Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο», τόνισε στο Open ο κ. Τζανάκης.

«Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία», σχολίασε. Κατέληξε λέγοντας πως «δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις