ΕΛΛΑΔΑ. Ανοδικές τάσεις σημειώνονται από τη νέα χρονιά στα ελαιόλαδα της χώρας. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, του Ηρακλείου Κρήτης, προχώρησε σε δημοπρασία διάθεσης 55 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3.

Όπως δήλωσε στην ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «το ελαιόλαδο πουλήθηκε προς 3,56 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Αγοραστής ήταν τοπική εταιρεία τυποποίησης. Είναι η πρώτη δημοπρασία του 2022 και είδαμε ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Σε 15 έως 20 ημέρες θα κάνουμε ξανά νέα δημοπρασία. Στην περιοχή είμαστε στο 50% της συγκομιδής και όλα εξελίσσονται καλά. Τα ελαιόλαδα είναι καλής ποιότητας και οξύτητας, ενώ έχουμε και καλές αποδοσεις».

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στο Λασίθι, σήμερα Δευτέρα (10/1/2022) το απόγευμα, θα ανοίξει τους φακέλους των προσφορών για τη δημοπρασία πώλησης 60 τόνων (δύο βυτία) έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας, οξύτητας 0,21.

Στα 3,60 ευρώ το κιλό πούλησε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Συκέας στη Λακωνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Σωτήρης Μπατσάκης, «πουλήθηκαν 15 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2021/2022, σε ελληνική εταιρεία τυποποίησης. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερες ποσότητες».

Πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων, της Λακωνίας, πούλησε 56 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 3,655 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα του ελαιολάδου πήρε η εταιρεία Hellas oil.

Στα 3,60 ευρώ το κιλό πουλήθηκε πριν την Πρωτοχρονιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μονεμβασιά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, «πουλήσαμε ένα βυτίο ελαιόλαδο στην εταιρεία Χελιώτης στα 3,60 ευρώ το κιλό. Η περιοχή ολοκληρώνει την συγκομιδή και αυτή την εβδομάδα θα δούμε αν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις ή προχωρήσουμε σε δημοπρασία μεγαλύτερης ποσότητας ελαιολάδου. Ποσοτικά ο συνεταιρισμός θα κινηθεί στις ίδιες με πέρσι ή και παραπάνω ποσότητες. Ποιοτικά έχουμε καλές οξύτητες. Βάζουμε τιμή στόχο τα 3,70 ευρώ το κιλό και θα δούμε πως θα κινηθεί η αγορά. Πάντως υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές ελαιολάδου αυτή την περίοδο».

Στη Μεσσηνία ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην περιοχή. Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται στα ελαιοτριβεία της περιοχής και όσοι παραγωγοί μέχρι σήμερα δεν έχουν πουλήσει δεν βιάζονται να κάνουν εμπορικές πράξεις γιατί περιμένουν καλύτερες τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στα 3,50 ευρώ το κιλό γίνονται πράξεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία. Εκτιμώ ότι οι τιμές σταδιακά θα αυξηθούν. Πάντως οι Ισπανοί θα καθορίσουν και φέτος την τιμή όταν ανακοινώσυν επίσημα την παραγωγή τους. Υπήρξαν κάποια προβλήματα ποιότητας στο ελαιόλαδο της περιοχής από το γλοιοσπόριο. Από την άλλη οι Έλληνες έμποροι φαίνεται να αναζητούν να αγοράσουν καλής ποιότητας ελαιόλαδα».

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στη Μεσσηνία κινούνται ανοδικά και κυμαίνονται από 3,40 έως 3,50 ευρώ το κιλό. Προβλέπω ότι όσο περνά ο καιρός θα έχουμε αύξηση τιμών λόγω μειωμένων ποσοτήτων. Φέτος η εκτίμηση δείχνει ότι στη Μεσσηνία αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 30.000 τόνων (πέρσι ήταν στους 48.000 τόνους) όταν η μέγιστη παραγωγή φτάνει στους 70.000 τόνους. Τα ελαιόλαδα από ελιές που συγκομίστηκαν από τέλη Νοεμβρίου έως τέλη Δεκεμβρίου είχαν προβλήματα από δάκο και γλοιοσπόριο. Άρα φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες και λίγα λάδια καλής ποιότητας. Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον αλλά οι παραγωγοί που έχουν καλή ποιότητα ελαιόλαδο δεν βιάζονται να πουλήσουν».

Πάντως οι τιμές σε όλη τη χώρα με το νέο έτος κυμαίνονται πάνω από 3,20 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας σταθερότητα και περαιτέρω ανοδικές τάσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις