ΕΛΛΑΔΑ. Στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από την πρόσκληση της οργάνωσης, είχε συνάντηση την Τετάρτη 2/2, ο Τομέαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος, Θ. Κουρεμπές, με τον πρόεδρο Χ. Μάρκου και τον Δ/ντα Σύμβουλο Π. Κορδοπάτη.

  • Μεγάλες ανησυχίες για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα!

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ εξέφρασε «…μεγάλες ανησυχίες για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος βάλλεται από τις συνεχόμενες κρίσεις».

Τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια «…απειλούν με κίνδυνο αναστολής κάθε καλλιεργητική φροντίδα. Καθημερινά καταγράφεται αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της κρίσης στην ενέργεια, τα αγροεφόδια, το νερό άρδευσης και τα καύσιμα. Παράλληλα, οι τιμές των σταφυλιών έχουν απολέσει μέχρι και 42% της τιμής τους στον παραγωγό σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη πλέον».

Η Οργάνωση έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Τώρα να ληφθούν μέτρα»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αραχωβίτης και Κουρεμπές επισήμαναν ότι «…θα πρέπει τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, πριν είναι πολύ αργά, ώστε να ανακοπεί η τάση εγκατάλειψης της παραγωγής που διαφαίνεται πλέον έντονα».

Επίσης, ο βουλευτής Λακωνίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «…επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις. Δυστυχώς για τους ανθρώπους της παραγωγής, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του συνολικού προβλήματος και να λειτουργούν σαν κομματάρχες παλιάς κοπής, … “κατόπιν ενεργειών μου”.

Δεσμευτήκαμε ότι θα αναδείξουμε όλα τα ζητήματα του αμπελοοινικού κλάδου αλλά και θα προωθήσουμε τις λύσεις άμεσα και με κάθε μέσο που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.»

Πρότεινε δε,

  • «Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των ΕΦΚ στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα), όπως ήδη κάνουν πολλές χώρες της ΕΕ. Η επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες είναι πλέον ώριμη και αδήριτη ανάγκη.
  • Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Άμεση επίλυση του θέματος της ενίσχυσης του μέτρου της Αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζεται ως εισοδηματική ενίσχυση κι όχι ως επένδυση.
  • Ουσιαστικό και άμεσο έλεγχο της αγοράς για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις.
  • Συνολικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος των αγροτικών χρεών που πλέον γίνονται θηλιά στον λαιμό των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις