ΕΛΛΑΔΑ. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον κ. Σπήλιο Λιβανό, στέλνοντας, παράλληλα μήνυμα στους αγρότες ότι οι πόρτες του ΥπΑΑΤ θα είναι πάντα ανοικτές.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής, έγινε το πρωί, παρουσία των υφυπουργών κ.κ. Γιώργου Στύλιου και Σίμου Κεδίκογλου, των Γενικών Γραμματέων Χριστιάνας Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελά και του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο κ. Λιβανός παραδίδοντας το υπουργείο, έκανε αναφορά στο έργο του αλλά και στο περιστατικό που συνέβη στη Σπάρτη δηλώνοντας ότι απολογείται για τη στάση του σε όσους θεωρούν ότι τους έθιξε. Αναγνώρισε το λάθος του και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η πορεία του να στιγματιστεί από αυτό το περιστατικό.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι με την αυτοκριτική την οποία έκανε ο κ. Λιβανός και με το ήθος του θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς στιγματισμό την πορεία του.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Λιβανός είπε:

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ φίλε Υπουργέ,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σήμερα για εμένα είναι μια μέρα παράξενη.

Σίγουρα μια μέρα συγκίνησης, γιατί αποχωρώ από το Υπουργείο, τον χώρο όπου τους τελευταίους 13 μήνες είχα όχι ως δεύτερο, αλλά ως πρώτο σπίτι μου.

Και έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Αυτοί οι 13 μήνες ήταν δύσκολοι, γιατί συνέπεσαν με την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα αυτά, ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Στα δύσκολα σταθήκαμε δίπλα τους.

Τους στηρίξαμε με πάνω από 1 δις ευρώ απέναντι στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.

Και παράλληλα, παρά αυτές τις δυσκολίες, εργαστήκαμε εντατικά για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που τόσο έλειπε από το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια.

Μια στρατηγική με 7 βασικούς άξονες:

  1. την τόνωση της επιχειρηματικότητας & της εξωστρέφειας,
  2. την ενθάρρυνση συνεταιρισμών και συλλογικών σχημάτων,
  3. την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση,
  4. τα εγγειοβελτιωτικά έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής,
  5. την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης,
  6. τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων και την ενίσχυση των ελέγχων
  7. και την ανάδειξη του brand της Ελληνικής Διατροφής.

Οι 7 αυτοί άξονες πολιτικής καρποφόρησαν απτά αποτελέσματα.

Με την ολοκλήρωση τους ωφελούμε ουσιαστικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αλλάζουμε τους όρους ανάπτυξης!

Αν μου ζητούσατε από όλα όσα κάναμε να ξεχωρίσω κάτι ως το πιο σημαντικό, αυτό πιστεύω ήταν η αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά δίκαιους κανόνες για όλους.

Η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά για δίκαιους για όλους ελέγχους.

Για πρώτη φορά θέσαμε σε εφαρμογή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Χτυπήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες! Βάλαμε κανόνες, αυστηροποιήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το νομικό πλαίσιο.

Βάλαμε μεγάλα και αποτελεσματικά πρόστιμα και φέραμε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς όσο και καταναλωτές.

Ξέραμε από την αρχή ότι αυτά κάποιους θα τους ξεβολέψουν, κάποιους θα τους ενοχλήσουν.

Ξέραμε ότι θα αντιδράσουν, όπως και πολλές φορές έκαναν.

Όμως αυτή ήταν η μόνη επιλογή για εμάς. Και σίγουρα παραμένει η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συνολικά για το έργο στο Υπουργείο μας, επιτρέψτε μου να πω στους συνεργάτες μου και σε όσους πίστεψαν σε εμάς, ότι μπορούν να είναι περήφανοι, διότι βάλαμε γερά θεμέλια.

Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους που φτάνουν τα 22 δισ. € από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης

για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μας.

Πετύχαμε ρεκόρ απορροφήσεων στα προγράμματά μας, ΠΑΑ και ΕΠΑΛΘ.

Ψηφίσαμε δυο εμβληματικά νομοσχέδια.

Τον νόμο 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα, με τον οποίο απαγορεύσαμε τις καταχρηστικές πρακτικές και θέσαμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα πληρωμής για τους παραγωγούς μας.

Παράλληλα, στηρίξαμε έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο, με τον ν. 4859/2021, για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, με τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία.

Ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ, εξασφαλίζοντας 480 εκατ. € από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και ενεργοποιώντας το Ταμείο Μικρών Δανείων ύψους 21,5 εκατ. €»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις