Γράφει ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος,
μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λακωνίας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής και άλλοι υποστηριχτές του μνημονίου: ότι όλοι χάνουμε εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου. Αυτό είναι ψέμα για πολλούς και διάφορους λόγους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, συγκλίνει στον εξής έναν: το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται μέσα από την πολιτική του μνημονίου. Πρόκειται για ένα μοντέλο που στηρίζεται στην φθηνή εργασία, τους ιδιαίτερα χαμηλούς φόρους για τα κέρδη των επιχειρήσεων και του συσσωρευμένου πλούτου, και την συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως όλων των εκφάνσεων του δημόσιου τομέα χάριν της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Δεν χάνουμε όλοι από το μνημόνιο. Διότι υπάρχουν, για παράδειγμα, και οι «κουκουλοφόροι του μνημονίου» δηλαδή οι μεγαλοεργοδότες που όταν φτιαχνόταν το δεύτερο μνημόνιο αξίωσαν και πέτυχαν μέτρα για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα (κατά 22% ο κατώτατος και 32% για νέους/ες που μαζί με τις τριετίες οδηγούν σε μειώσεις έως και 40%) και μείωση των εργοδοτικών εισφορών (έχει ανακοινωθεί μείωση κατά 5%, παρά τη δραματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων). Φαίνεται ότι δεν τους έφταναν οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας που είχε ήδη επιβάλει το πρώτο μνημόνιο με την επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διευκόλυνση των απολύσεων και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε χάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το κερδίζουν και με το παραπάνω οι μεγαλοεργοδότες. Με το παραπάνω διότι λαμβάνουν τα μερίδια των εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων που έχουν ήδη κλείσει και πρόκειται να κλείσουν εξαιτίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Όμως ούτε οι εργασιακές σχέσεις και μισθοί γαλέρας κρίθηκαν αρκετά, γι’ αυτό οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση των εργοδοτών, διατήρησαν (όταν δεν διεύρυναν) τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο και οι φίλοι του, μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή στα μη διανεμόμενα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20% και φρόντισαν τα μερίσματα να λαμβάνονται στο εξωτερικό αφορολόγητα, προώθησαν περαιώσεις που τιμωρούσαν τους έντιμους φορολογούμενους και επιβράβευαν του φοροφυγάδες, έκρυψαν βαθιά στα συρτάρια τους τις «λίστες» με τους μεγαλοφορυγάδες, έφτιαξαν fast-truck διαδικασίες θυσιάζοντας όρους υγιεινής, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, κατεδαφίζουν συστηματικά οτιδήποτε το δημόσιο (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές μεταφορών και δικτύων κλπ) για να διασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας στους κεφαλαιούχους, έβαλαν μπροστά το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και μάλιστα σε τιμές που είναι αρμοδιότητας εισαγγελέα. Κι αν κάτι τους ξέφευγε , το διόρθωναν. Όπως πχ με το χαράτσι στη ΔΕΗ που για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μειωθεί κατά 60%.

Ούτε αυτά όμως είναι αρκετά. Γι΄ αυτό, αν αληθεύουν οι διαρροές από το ΥΠΟΙΚ στον τύπο για τα νέα μέτρα, η συγκυβέρνηση φροντίζει να μειώσει κι άλλο τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνοντας παράλληλα εκείνη των μικρών. Φροντίζει επίσης να μειώσει τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα από 45% και 40% στο 35%, μειώνοντας έτσι τον φόρο που καλείται να πληρώσει κάποιος με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ κατά 12.500 ευρώ περίπου! Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που έχει ήδη φορολογηθεί η φτώχια των 5.000-6.000 ετησίως (με τη μείωση του αφορολόγητου) ή όταν σχεδιάζονται μειώσεις σε συντάξεις ακόμη και των 360 ευρώ ή η περικοπή επιδομάτων ανεργίας, ακόμα και αναπηρίας !

Μιλάμε για νέτη-σκέτη, στυγνή αθλιότητα.