ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ο Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο notospress.gr και στον Ηλία Μπόνο, αναφέρεται στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής. Στην πολλαπλή κρίση και στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής, στην εξαπάτηση των Ελλήνων από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο σφάλμα της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη μεγάλη ανάγκη για προσφυγή στις κάλπες.

Μεταξύ άλλων στη συζήτηση συμβάλει με μια εμφανή πολιτική οξυδέρκεια και ακόμα πιο εύγλωττη ρητορική ευφυΐα.

Αναφέρει ότι είναι σημαντικό ο πολιτικός να ζει μέσα στην κοινωνία, σε άμεση επαφή με τους πολίτες που έχουν προβλήματα αλλά και προτάσεις.

Σε ότι αφορά στην Καλαμάτα την χαρακτηρίζει μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες και με σημαντικά βήματα προόδου της τελευταίες δεκαετίες. Ισχυρίζεται ότι το επόμενο διάστημα τα άλματα ανάπτυξης πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την ίδια την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να δρομολογηθούν με βιώσιμη προοπτική θέματα εργασιακά, θέματα περιβάλλοντος και κυρίως δυνατότητες στους νέους να ζουν και να προοδεύουν στον τόπο τους.

«Η Ελλάδα», λέει ο Αλέξης Χαρίτσης, «είναι μια χώρα που αν δει κανείς την ιστορία της θα διαπιστώσει ότι οι ανέφελες περίοδοι ήταν ελάχιστες» και όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ, αν το παραφράσουμε για την Ελλάδα, «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότεροι ιστορία απ’ όση μπορούν να καταναλώσουν». Κατά τον βουλευτή Μεσσηνίας βρισκόμαστε σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων που απειλούν την κοινωνική συνοχή, υγειονομική, δημοσιονομική, ακρίβεια, και πάνω απ’ όλα αυτά ο πόλεμος… Γι’ αυτό και θεωρεί κρίσιμη τη δημιουργία ενός φιλειρηνικού κινήματος.

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τη ίδια αντίληψη για το τι σημαίνει έξοδος από την κρίση. «Αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την έξοδο από την κρίση εμείς, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, στήριξη του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη για όλους και αλλιώς οι συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλουν πολιτικές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» θα πει με έμφαση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί ένα κράμα ισχυρού παλαιομοδίτικου νεοφιλελευθερισμού και σκληρού αυταρχισμού. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτ’ άλλο από πολιτική εξαπάτηση των ελλήνων πολιτών από μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με ακραίο πολιτικό λόγο και πρωτοφανή τοξικότητα, με επίθεση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξέφευγε από τα όρια της κριτικής. Προσπαθούσαμε να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια και κάποιοι φώναζαν από την τότε αντιπολίτευση «βάστα Γκέρουν, βάστα Σόϊμπλε» για να μην καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση λες και τα οφέλη δεν αφορούσαν τους Έλληνες. Υποσχέθηκαν ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας, ασφάλεια στους πολίτες και τίποτα δεν έδωσαν…»

Σήμερα, αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης, η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη οξύτητα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Μια τέτοια κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με εξωραϊσμό της πραγματικότητας όπως έγινε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θυμάστε τα στάδια που περάσαμε για την ακρίβεια; Εμείς κάναμε εγκαίρως προτάσεις για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχικά έλεγε ότι καταστροφολογούμε, στη συνέχεια είπε ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο και τέλος ότι τα μέτρα που πήρε είναι επαρκή… Η σκληρή πραγματικότητα άλλα δείχνει. Η Κυβέρνηση άφησε οικονομικά συμφέροντα να λυμαίνονται την κοινωνία… Δεν υπήρξε Κρατική παρέμβαση όπως προτείναμε εμείς. Το σχέδιο ήταν η κρίση να γίνει ευκαιρία για τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετεί…»

Το αν και κατά πόσο επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τι αποτύπωμα θα έχει αυτό στην πολιτική ζωή της χώρας «αφήστε να το δούμε…» λέει με νόημα. «Η πραγματική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι η πρωταγωνιστική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να σπάσει τον παγιωμένο δικομματισμό 40 χρόνων και να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα. Και σε αυτή την πολλαπλή, σήμερα, κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει την δυνατότητα, τη σύνδεση με την κοινωνία, τα εχέγγυα και την εμπειρία να εκφράσει τους προοδευτικούς, τους αριστερούς πολίτες για να εκφράσει την ελπίδα τους για μια προοδευτική πολιτική. Αλίμονο αν γυρίσουμε σε λογικές παλαιού δικομματισμού που τόσο πλήγωσαν την χώρα μας». Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορική, σημειώνει.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι η εποχή μας είναι εποχή μεγάλων και σκληρών διλημμάτων. «Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να αποδεικνύει πόσο προοδευτική είναι και ποια θέση παίρνει σε κρίσιμα θέματα όπως το κοινωνικό κράτος, το νέο ΕΣΥ, την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, το ενεργειακό ζήτημα, την πράσινη μετάβαση υπέρ της κοινωνίας».

Δεν διστάζει να απαντήσει στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει κόμμα εξουσίας. Εδραιωμένο κόμμα που εκφράζει τον πόθο των πολιτών για μια μεγάλη απαίτηση για πολιτική αλλαγή και διαφορετική πορεία. Η Αριστερά είναι για να διαχειρίζεται τα δύσκολα με όρους αλλαγής των δεδομένων και υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αλίμονο αν δεν είχε υπάρξει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ…»

Μέγα ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση χωρίς το τέχνασμα της «καμένης γης»: «Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διακυβέρνησή ήταν μια ιστορική πρωτοτυπία για την χώρα μας. Ήταν η μόνη Κυβέρνηση η οποία δεν άφησε καμένη γη στον επόμενο αλλά νοικοκύρεψε τα οικονομικά, έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και δημιούργησε ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον. Και αυτό το πέτυχε. Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς… Αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τα πράγματα θα ήταν δραματικά. Το θέμα είναι πως η Κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε αυτή την δυνατότητα… Δυστυχώς ο τρόπος διαχείρισης είναι καταστροφικός. Αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο. Απευθείας αναθέσεις, ενισχύει χωρίς σχέδιο συγκεκριμένα συμφέροντα και δημιουργεί ανισότητες στην κοινωνία…»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για την ισορροπία στον κόσμο. «Συζητάμε πλέον για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας ολόκληρος λαός ζει μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς. Η χώρα μας έπρεπε να τηρεί μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί η χώρα μας να έχει το ρόλο του πειθήνιου συμμάχου. Συμμετέχουμε σε διεθνείς Οργανισμούς απ’ όπου απορρέουν υποχρεώσεις. Όμως είναι τεράστιο λάθος της Κυβέρνησης η μονοσήμαντη αντιμετώπιση του ζητήματος και η αποστολή πολεμικού υλικού αντί ανθρωπιστικής βοήθειας. Μας έβαλε στο επίκεντρο μια σύγκρουσης, μας κατέστησε μέρος του προβλήματος αντί να είμαστε ο παράγοντας επίλυσης και ειρήνης».

Αναφερόμενος στα ΜΜΕ υπογραμμίζει τον πόλεμο της προπαγάνδας και του ελέγχου των πληροφοριών και υπενθυμίζει: «Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα που επιχείρησε να βάλει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σε έναν χώρο με ασυδοσία κι εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας χωρίς κέρδος για το δημόσιο. Με την εμπειρία της διακυβέρνησής μας και σε ότι αφορά στο μέλλον και τον προγραμματικό μας σχέδιο ο ρόλος του περιφερειακού και τοπικού χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και σημασία».

Η Πανδημία σε σχέση με την υγειονομική κοινότητα ήταν ερώτηση και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε υγειονομικούς και την απομάκρυνσή τους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργούσε με συνολική παρέμβαση στήριξης του ΕΣΥ. Θα προχωρούσε σε προσλήψεις και ισχυροποίηση του ΕΣΥ, σε ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό και βεβαίως δεν θα τιμωρούσαμε τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν. Θα προσπαθούσαμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να τους πείσουμε και όχι με απάνθρωπες απολύσεις, αναστολή εργασίας, που τελικά έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έχουμε τα περισσότερα θύματα από κάθε χώρα της Ευρώπης. Εκ διαμέτρου αντίθετη η πολιτική μας» θα πει ο πρώην υπουργός.

Ο Αλέξης Χαρίτσης απαντά επίσης σε θέματα που αφορούν στην έλλειψη εργατικών χεριών στην αποψίλωση από εξειδικευμένους εργαζόμενους αλλά και στις εξελίξεις και στις προοπτικές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ αναφέρεται και στην περιφερειακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία την 15η Μαίου και μιας καλύτερης αντιμετώπισης των περιφερειακών και τοπικών ζητημάτων που θα τροφοδοτήσουν και την επόμενη κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγει αναφερόμενος στο αίτημα για εκλογές προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή διευκρινίζοντας ότι «σημασία δεν έχουν τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο η έκφραση της ελεύθερης βούλησης της κοινωνίας μέσα από τις εκλογές».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις