ΕΛΛΑΔΑ. Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ) και του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περιφέρειας Αττικής συναντήθηκαν, την Πέμπτη 16/6, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλεύτρια Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η αντιπροσωπεία των βιοκαλλιεργητών

Την αντιπροσωπεία των βιοκαλλιεργητών αποτελούσαν οι Ηλίας Μαυριάς, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περιφέρειας Αττικής, Ι. Δελής, βιοκαλλιεργητής, μέλος του ΔΣ του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περ. Αττικής, Σοφία Καραμάνου βιοκαλλιεργήτρια, μέλος του Δ.Σ του ΣΥΒΑΑ, Σταμ. Μπεζεριάνος βιοκαλλιεργητής, Διαχειριστής ΣΥΒΑΑ και Μ. Καραμπάσης βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος της Ένωσης βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.

Τέθηκαν όλα τα ζητήματα

Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα παραγωγής:

  • Η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής,
  • η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρέμβει,
  • η όλο και μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων,
  • οι φυγή των εργατών γης,
  • οι αδικίες του ΕΛΓΑ,
  • η απώλεια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας και η εγκατάλειψή της, κ.α.

Ειδικότερα

Το πρώτο και βασικότερο, η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα του κόστους ενέργειας, που, όπως εξέθεσαν οι βιοκαλλιεργητές, «είναι το βασικότερο πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν σήμερα στην προσπάθειά τους να παράξουν με βιολογικές μεθόδους.

Όπως ειπώθηκε, «….η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρέμβει οδηγεί σε μείωση της παραγωγής έως και πάνω από 50%. Η όλο και μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων δε, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής συμπιέζουν δραματικά πλέον το περιθώριο κέρδους. Οι εργάτες γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι, λόγω κυρίως της φυγής για να βρουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Σαν συνέπεια, οι αυξημένες ανάγκες της βιολογικής καλλιέργειας σε εργατικό δυναμικό καλύπτονται πλέον όλο και πιο δύσκολα.

Αλλά και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βιώνουν άδικους αποκλεισμούς όταν χάνουν την παραγωγή και το κεφάλαιό τους από τις διαρκώς εντεινόμενες αντίξοες καιρικές συνθήκες.»

Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η απώλεια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας και η εγκατάλειψή της.

Όσον αφορά στον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα και τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων, ο Σταύρος Αραχωβίτης επισήμανε πως, «…η λειτουργία τους έγινε εφικτή χάρις στην ΚΥΑ (1978/157498/2019 - ΦΕΚ 2710/Β/2-7-2019) που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το πλέον πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εφαρμογή της ανέδειξε την ανάγκη ορισμένων βελτιώσεων που θα πρέπει να καταστήσουν το πλαίσιο ακόμα πιο προωθημένο

Υποστελεχωμένες Υπηρεσίες του ΥπΑΑτ

Τέθηκε επίσης η ανάγκη ενδυνάμωσης των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ που ασκούν σχετικές αρμοδιότητες.

Όπως ανέφερε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, «…Οι απαραίτητοι έλεγχοι που θεσπίστηκαν με την ΚΥΑ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εδραίωση της αξιοπιστίας των βιολογικών αγροτικών προϊόντων και των βιολογικών αγορών στο καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, είναι αναγκαία η ταχεία και άρα έγκαιρη διενέργειά τους

Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες της ΝΔ

Από την πλευρά τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισαν ότι, «…τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο αγροτικός κόσμος και προφανώς και οι βιοκαλλιεργητές, όπως το θέμα των εργατών γης και του ΕΛΓΑ, είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης της ΝΔ, που οδήγησαν στην αφαίρεση ΑΜΚΑ, σε νέα αποτρεπτική νομοθέτηση με ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους εργάτες γης και σε εγκληματική κωλυσιεργία στην αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ».

  • Αραχωβίτης: «Η Κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και μόνον»

«…Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση του ενεργειακού κόστους είναι δημόσια κατατεθειμένες αλλά η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον παραγωγικό κόσμο και τις αποτελεσματικές πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων του, παραμένοντας επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και μόνον!», τόνισε ο Στ. Αραχωβίτς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις