Γράφει ο Διονύσης Θωμάς, οικονομολόγος

Τις τελευταίες μέρες έτσι και τολμήσουμε να ανοίξουμε τη τηλεόραση είναι σίγουρο ότι θα πέσουμε πάνω σε κάποιο «πάνελ» με θέμα τη κρίση και τη περιβόητη δόση!!!!

«Ξαφνικά» συνειδητοποιεί και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης – θύμα της τηλεοπτικής «εξάρτησης» για την ενημέρωση του - ορισμένα πράγματα τα οποία ξεφεύγουν από κάθε λογική. Ας προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε κάποια από αυτά ( Η λίστα θα παραμείνει ανοικτή και ο καθένας μπορεί να προσθέσει τις δικές του παρατηρήσεις).

1. Σύμφωνα με τη σειρά των ομιλητών και το χρόνο παρέμβασης των εκπροσώπων των κομμάτων θα νόμιζε κάποιος ότι η εκλογική δύναμη των κομμάτων από τις 17 Ιουνίου μέχρι σήμερα έχει αλλάξει και έχει διαμορφωθεί ως εξής…. Πρώτο κόμμα η Ν.Δ., δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτο η ΔΗΜΑΡ, τέταρτο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ!!!!!!!!!!!!!!!! Με πρόσχημα ότι υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση και το στην οποία συμμετέχουν το πρώτο, τρίτο και τέταρτο σε εκλογική δύναμη κόμματα παρουσιάζεται μια πλήρως διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που οδηγεί στο τηλεοπτικό παραμερισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την μονότονη προβολή των ταυτόσημων θέσεων των κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η παρουσία των γνωστών δημοσιογράφων που παίζουν το ρόλο των μνημονιακών παπαγάλων.

2. Είναι απίστευτο για πόσο ηλίθιο περνάνε τον ελληνικό λαό οι απολογητές (πρώϊμοι και όψιμοι) της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων. Προβάλουν τα επικείμενα μέτρα ως σωτηρία της χώρας τη στιγμή που με την ίδια επιχειρηματολογία εφαρμόζουν ανάλογα μέτρα όλο αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα των οποίων βιώνει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας. Η εκτεταμένη ύφεση, αποτέλεσμα, των μέχρι τώρα ληφθέντων «σωτήριων» μέτρων που οδηγεί σε συνεχείς απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και αδυναμία όλο και πιο πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, κάνει τον κάθε παθητικό τηλεθεατή να συνειδητοποιεί ότι και η «δική του ώρα» πλησιάζει. Επιτέλους…. Πόσες φορές θα μας σώσουν μέχρι να μας ξαποστείλουν;;;

3. Ενδιαφέρον έχει και τα επιχειρήματα τους. Ένα βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών εταίρων και των μιντιακών παπαγάλων είναι ότι δεν πρέπει να φανούμε ως χώρα «ασυνεπείς» στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων έναντι των δανειστών και εταίρων. Ας δεχτούμε το επιχείρημα ως σωστό. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει και για τα δύο μέρη μιας συμφωνίας; Η είμαι παράλογος; Αν όμως είναι έτσι τότε η περιβόητη δόση δεν έπρεπε να έχει εκταμιευθεί με βάση τις συμφωνίες των Παπαδήμου – Βενιζέλου από τις αρχές καλοκαιριού;; Ποιος αθετεί τα συμφωνηθέντα;; Η δόση του Μαϊου που περικόπηκε αυθαίρετα και μονομερώς κατά € 1 δις με ποιο αιτιολογικό έγινε;; Ποιος είναι ασυνεπής στις «υποχρεώσεις του;; Τόση δουλοπρέπεια;

4. Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το αν η χώρα θα παραμείνει η όχι στην ευρωζώνη, την Ε.Ε., κλπ. Μια συζήτηση με καθαρά εκβιαστικό χαρακτήρα. Γιατί; Για τον απλό λόγο ότι ουδέποτε και από κανένα θεσμικό παράγοντα σε Ελλάδα και Ευρώπη τέθηκε θέμα αποχώρησης η εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Οπότε προς τι η συζήτηση αν όχι για να εκβιαστούν είτε οι πολίτες είτε και οι ίδιοι οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων για να ψηφίσουν τα μέτρα του κοινωνικού ολοκαυτώματος;

5. Την ίδια στιγμή η προσπάθεια των εκπροσώπων της εσωτερικής τρόϊκας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα μέτρα που αποφασίζουν και εφαρμόζουν και οδηγούν σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο λαμβάνει – εκτός των άλλων – και μεταφυσικές διαστάσεις . Η περιγραφή της κρίσης, και οι αιτίες της γίνονται με όρους κάποιας φυσικής καταστροφής. Ενός σεισμού, μιας καταιγίδας, κλπ. Οι πολιτικές που οδήγησαν στη κρίση και την επιδείνωσαν, οι πολιτικές δυνάμεις που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη …. Δεν υπάρχουν!!!!! Λες και η κρίση προέκυψε ουρανοκατέβατη και όχι ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών.

6. Τέλος η επισήμανση που έχει γίνει από πολλούς ότι η κρίση εκτός από οικονομική έχει γίνει και κοινωνική – ανθρωπιστική, αλλά και πολιτική επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο που τόσο οι συγκυβερνώντες όσο και τα παπαγαλάκια τους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους υποχρεώσει ο λαός με τις κινητοποιήσεις του και την αγωνιστική δράση του σε κατάρρευση και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Καταστροφή οι εκλογές…. Οδηγούμαστε σε εμφύλιο με τις εκλογές κατά την ανεκδιήγητη κα Βούλτεψη, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο της Ν.Δ.!!!! Φανταστείτε… Καταστροφή η δυνατότητα έκφρασης της θέλησης του λαού. Αν όμως αποφασίσουν οι ίδιοι να προσφύγουν σε κάλπες για λόγους αιφνιδιασμού θα ισχύουν τα ίδια; Όχι βέβαια! Τότε όλα καλά!

Με αυτό τον τρόπο το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων οδηγεί σε περιορισμό της δημοκρατίας και την καταστολή των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τα ιστορικά παραδείγματα για τις συνέπειες στη δημοκρατία των πολιτικών του Δ.Ν.Τ ουκ ολίγα… Με κορυφαίο της Χιλής το 1973 με την εγκαθίδρυση της χούντας του Πινοσέτ. Μόνο που δεν είμαστε στο 1973 ούτε στη Χιλή.
Και δεν θα το πετύχουν. Ούτε την αντιδημοκρατική εκτροπή, Ούτε και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Γιατί εκτός από τη ψήφιση του περιβόητου «πακέτου» θα πρέπει και να το εφαρμόσουν.