ΕΛΛΑΔΑ. Η χώρα θα επηρεαστεί από τον διψήφιο πληθωρισμό, δυσχεραίνοντας την εγχώρια κατανάλωση, ωστόσο τα έσοδα του τουρισμού από τη καλοκαιρινή σεζόν 2022, θα συνδράμουν στην ελληνική οικονομία, αποτρέποντας την από τον εκτροχιασμό της.

Ειδικότερα, η ING επισημαίνει ότι, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 σε ισχυρές βάσεις, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο. Παρά την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ο ισχυρότερος μοχλός της ανάπτυξης, αντανακλώντας πιθανώς τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010.

Ο αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, είναι πλέον πλήρως ορατό, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να φτάνει το 11,6% τον Ιούνιο, ενώ η ετήσια άνοδος 12% της συνιστώσας των τροφίμων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ING, η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται πάντως να "χτυπηθεί" το δεύτερο τρίμηνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να υποχωρεί και πάλι πρόσφατα, με τα νοικοκυριά να επηρεάζονται από τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις. Ένα ενδεχόμενο έλλειμμα από το μέτωπο της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε ωστόσο, τουλάχιστον εν μέρει, να αντισταθμιστεί από μια σταθερή επιστροφή των διεθνών τουριστικών ροών.

Μια θετική τουριστική καλοκαιρινή σεζόν

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία για τις εξελίξεις κατά τη θερινή περίοδο. Τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (προ Covid), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται. Οι περισσότεροι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid καταργήθηκαν τον Μάιο και φαίνεται απίθανο να επιστρέψουν στην αρχή της θερινής περιόδου, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, όπως τονίζει η ING, η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια άλλη δυνητικά ισχυρή πηγή στήριξης για την ελληνική ανάπτυξη, η οποία πιθανότατα θα δράσει μέσω των επενδύσεων, πιο συγκεκριμένα στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Παραμένει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Τέλος, όπως σημειώνει η ολλανδική τράπεζα, η εικόνα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται να έχει ωφεληθεί από τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού στα φορολογικά έσοδα. Η πρόσφατη διεύρυνση στα spread των ελληνικών ομολόγων που τροφοδοτήθηκε από την επιτάχυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Με μέση διάρκεια λήξης άνω των 18 ετών, τα σοκ των επιτοκίων μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα και η επίδραση του πληθωρισμού στο χρέος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μια μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 186% του ΑΕΠ (από 193% το 2021) φαίνεται συνεπώς πολύ πιθανή, κατά την ING. Παράλληλα, στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά. "Για να παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης του πληθωρισμού, απαιτείται πράγματι η επιστροφή σε έναν βιώσιμο συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και αξιοπρεπούς αύξησης του ΑΕΠ", τονίζει χαρακτηριστικά.

Εμβαθύνοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,2% φέτος, από 2,9% που προέβλεπε πριν. H ανάπτυξη αναμένεται στο 4,8% στο β’ τρίμηνο ακολουθούμενη από 3,1% το γ’ τρίμηνο και 2% στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Για το 2023 η ολλανδική τράπεζα κατεβάζει ωστόσο τον πήχη, στο 1,7% από 2,4% πριν, ενώ για το 2024 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,3%. Παράλληλα, η ING τοποθετεί υψηλότερα και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, στο 9,7% φέτος από 8,1% που προέβλεπε πριν ένα μήνα, ενώ το 2023 εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 3,9%. Σε ότι αφορά το χρέος/ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 183,7% φέτος από 193,3% το 2021, το 2023 θα βρεθείς το 178,7% και το 2024 στο 173,6%.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις