ΕΛΛΑΔΑ. Ψηφίσθηκε στη Βουλή (24/11) η τροπολογία με την οποία παρατείνεται, έως τις 30 Ιουνίου 2023, η προθεσμία υποβολής αιτήματος για την κατά παρέκκλιση μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Eξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Η απασχόληση των εργατών γης θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες. Δηλαδή, θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις εποχικές αγροτικές εργασίες.

Με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες της χώρας, το προτεινόμενο άρθρο δίνει παράταση έως την 30ή Ιουνίου 2023 στη δυνατότητα των εργοδοτών «…να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, προκειμένου να μετακαλέσουν πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Για τις άμεσες καλλιεργητικές ανάγκες στο μάζεμα της ελιάς, προβλέπεται ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών, που υποβάλλονται έως τις 31/12/2022, θα αντιστοιχεί,

  • ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση δεκαπέντε (15) στρεμμάτων στις βρώσιμες ελιές και,
  • ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων στις ελιές ελαιοποίησης και,
  • ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης θα καθορίζεται από την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ανά εργαζόμενο, χωρίς τον σχετικό αριθμητικό περιορισμό ανά περιφερειακή ενότητα

Λακωνία

Άρα, για την Π.Ε. Λακωνίας,

  • Οι 250 εκκρεμείς αιτήσεις θα προχωρήσουν άμεσα και,
  • όσες αιτήσεις υποβληθούν έως 31/12/2022, θα γίνουν όλες δεκτές

Η διάταξη

«1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30 Ιουνίου 2023, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που τους έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις