ΕΛΛΑΔΑ. Με την υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) έγινε, κατά πλειοψηφία, δεκτή η αίτηση ακύρωσης που άσκησαν ο Αντώνης Μαρκούλης, δικηγόρος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη», (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας), και ο Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βέροιας με την ίδια δημοτική παράταξη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέρριψε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019, του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, οι οποίες παρέκαμπταν την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας ενισχυμένη εκπροσώπηση της Διοικούσας Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ζωής.

Ειδικότερα η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις στους Νόμους 4623/2019 και 4625/2019, που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στη διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης «καθ’ ο μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του συντάγματος».

«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Και τούτο, διότι «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου»

  • Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει:

«Εξάλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

«Διάταξη-διάταξη η ολομέλεια του ΣτΕ ξηλώνει τον νόμο Θεοδωρικάκου για την Αυτοδιοίκηση» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Αναμένουμε, με ενδιαφέρον, τις αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις