ΕΛΛΑΔΑ. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καθοριστική συμβολή που έχουν οι ζώνες ασφαλείας στην προστασία των επιβατών ενός αυτοκινήτου στην περίπτωση που προκληθεί ένα τροχαίο ατύχημα.

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Όσοι δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

Με δεδομένη τη σωτήρια δράση του συγκεκριμένου μηχανισμού, η χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση είναι υποχρεωτική βάσει της νομοθεσίας, με τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς για τους… αντιφρονούντες.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ζώνης ασφαλείας στη χώρα μας δεν πέρασε… αναίμακτα, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να σηκώνουν παντιέρα και να αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο μέτρο.

Ενδεικτικά της «κοινωνικής αναταραχής» που προκλήθηκε είναι τα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών το μακρινό 1995. Οι οδηγοί που μιλούσαν στην κάμερα έδειχναν να αποδοκιμάζουν την υποχρεωτικότητα της ζώνης ασφαλείας, επινοώντας κάθε είδους δικαιολογία προκειμένου να αποφύγουν τη χρήση τους.

Γυναίκα επικαλείται έγκαυμα στο σώμα της που δεν της επιτρέπει να φορέσει ζώνη, ενώ ένας άλλος οδηγός δηλώνει αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη χώρα για την… Αυστραλία σε περίπτωση που του επιβληθεί πρόστιμο. «Ούτε τη ζώνη θα φοράμε, ούτε τα πρόστιμα θα πληρώνουμε», δηλώνει ένας άλλος οδηγός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινωνικός ξεσηκωμός είχε πυροδοτηθεί και στις ΗΠΑ το 1984, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για… Big Brother και να κατηγορούν τη ζώνη ότι δεν είναι cool και τους τσαλακώνει τα ρούχα.

«Είναι επιλογή μου να μην την φορέσω, δεν μπορεί η Πολιτεία να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση», αναφέρουν στην κάμερα πολίτες οι οποίοι είχαν γίνει μέλη του κινήματος «Eνάντια στους νόμους για την ζώνη ασφαλείας», το οποίο προχώρησε ακόμη και σε διαδηλώσεις.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις