ΕΛΛΑΔΑ. Παράταση των σχολικών διακοπών φαίνεται να προτείνουν αρκετοί επιδημιολόγοι εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές.

«Φοβάμαι να το στείλω σχολείο»

Η κυρία Φένια είναι μία από τις δεκάδες μαμάδες οι οποίες, βλέποντας τις παραλλαγές της γρίπης και του κορονοϊού να σαρώνουν όλη τη χώρα, σκέφτονται σοβαρά να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο από Δευτέρα.

«Δεν ξέρω, ίσως δεν τον στείλω σχολείο. Τον κρατήσω για 2 – 3 μέρες να δω πώς θα πάει».

Αρχές Δεκεμβρίου πέρασαν οικογενειακώς γρίπη. Τότε, είχαν βρει με δυσκολία φάρμακα λέει στο «Live News» ο μικρός μαθητής της έκτης δημοτικού.

«Κολλήσαμε και έτρεχε η μαμά μου από εδώ και από εκεί».

Με το κουτί φαρμάκων άδειο και τις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στα φαρμακεία, η κύρια Φένια ανησυχεί πως αν νοσήσουν και πάλι ίσως δεν καταφέρουν να βρουν βασικά φάρμακα.

«Δηλαδή λέω μην αρρωστήσουμε. Αν αρρωστήσουμε, πού θα βρούμε φάρμακα;».

«Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία»

Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα προτείνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, καθώς, όπως λέει στο «Live News», δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία για να διαχειριστούν μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και γρίπης.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχουν κρούσματα, υπάρχουν πολλές εισαγωγές. Η αγωνία των γονέων είναι μεγάλη».

Τουλάχιστον παράταση μιας εβδομάδας εκτιμά πως θα χρειαστεί μέχρι το άνοιγμα των σχολείων ο κορυφαίος εντατικολόγος, ενώ παιδίατροι εξηγούν πως ήδη κυριαρχεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ιώσεων στην κοινότητα.

«Δεν έχουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ»

Τη μεγαλύτερη πίεση δέχονται αυτήν την στιγμή τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με όσα παιδιά χρειάζονται εισαγωγή σε εντατική να μεταφέρονται με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Γνωρίζετε την έλλειψη κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του 6χρονου αγοριού το οποίο από τα Γρεβενά μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίου στην Πάτρα, αλλά και του τρίχρονου αγοριού από την Κοζάνη που μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αττική και το Παίδων Πεντέλης.

«Εξαντλημένα από πυρετό. Συμπτώματα. Όσα παιδιά δεν έχουν συνέλθει πλήρως να μην πάνε σχολείο».

Με το κλείσιμο των σχολείων να μην αποτελεί λύση, οι παιδίατροι επισημαίνουν να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας και όσα παιδιά δεν έχουν συνέλθει πλήρως από τις ιώσεις να παραμείνουν σπίτι τις πρώτες μέρες του σχολείου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις