ΕΛΛΑΔΑ. Ανησυχία επικρατεί για την έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και του κορoνοϊού που προσβάλουν τα παιδιά με τις ΜΕΘ ειδικά στην επαρχία να δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Το κοκτέιλ των ιώσεων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω των αυξημένων προσελεύσεων η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση είναι προς το παρόν, διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυξάνεται η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%.

Στο «Αττικό», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε χθες, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορωνοιό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο Αγλαία Κυριακού.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορονοιό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορονοιό και 4 με γρίπη.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ανησυχία προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σε κρίσιμη κατάσταση η 11χρονη - Αεροκομομιδή από Δράμα για παιδί 2 ετών

Ως κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» την κατάσταση της υγείας της 11χρονης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με κορωνοϊό.

Το παιδί που νοσηλεύεται διασωληνωμένο μεταφέρθηκε στην Αθήνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κορίτσι πάσχει από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι θεράποντες γιατροί του χαρακτηρίζουν ως κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την κατάσταση και την πορεία της υγείας του.

Ακόμα ένα παιδί 2 ετών μεταφέρθηκε από τη Δράμα με λοίμωξη του αναπνευστικού στο Παίδων Αθήνας. Το παιδί εμφάνισε προβλημα στην αναπνοή και διασωληνώθηκε, αλλά δεν υπήρχε κρεβάτι σε ΜΕΘ της Δράμας μεταφέρθηκε στην Καβάλα και από εκει με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα (9/1) μετά το κλείσιμο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα θρανία, συνίσταται, ωστόσο, να μένουν στο σπίτι, εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τονίζοντας πως υπάρχει πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών.

«Ιώσεις έχουμε διαχρονικά, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως «προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Μιλώντας για τις απουσίες, η κυρία Κεραμέως σημείωσε:

«Έχει εκδοθεί πιο νωρίς φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη, που προβλέπει τη δικαιολόγηση απουσιών για όσους μαθητές και μαθήτριες νοσούν από την εποχική γρίπη».

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Προαιρετική η χρήση μάσκας

Σημειώνεται πως όπως έχει ξεκαθαριστεί, η χρήση μάσκας στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (7/1) στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, δήλωσε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Σημείωσε δε, ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις